Business & Finance Τρίτη 17/05/2022, 22:15
ΑΓΟΡΕΣ

Αγορές: Τα διλήμματα των επενδυτών, περιμένοντας καλύτερες ημέρες

Αγορές: Τα διλήμματα των επενδυτών, περιμένοντας καλύτερες ημέρες

Αλλεπάλληλες ημέρες ζημιών μπορεί να κάνουν ορισμένους επενδυτές μετοχών να πωλήσουν και να τρέξουν για κάλυψη.

Αλλά αυτό ακριβώς δεν πρέπει να κάνουν. 

Ο λόγος: Οι μέρες που οι μετοχές υφίστανται μεγάλες απώλειες συχνά ακολουθούνται από μέρες ανάκαμψης. Εάν ρευστοποιήσετε, μπορεί να χάσετε τα καλά – και αυτό θα σας κοστίσει. 

«Οι μέρες της ανάκαμψης είναι πραγματικά πολύ σημαντικές για την αντιμετώπιση της καταιγίδας», αναφέρει ο Τζόρνταν Τζάκσον, στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan. 

Την Τρίτη, ο δείκτης S&P 500 και ο Dow Jones ήταν έτοιμοι να επιχειρήσουν να ανακάμψουν από το απότομο sell off που τους οδήγησαν σε ένα καθοδικό σερί επτά εβδομάδων. 

Αγορές: Τα διλήμματα των επενδυτών, περιμένοντας καλύτερες ημέρες-1

Ο S&P 500 έχει υποχωρήσει περίπου 15,9% στη διάρκεια του 2022, ενώ ο Dow έχει υποχωρήσει 11,3% μέχρι στιγμής φέτος.

Στις 29 Απριλίου, την χειρότερη ημέρα για το δείκτη S&P 500, η αγορά υποχώρησε 3,6%, Εν συνεχεία, πέντε συνεδριάσεις μετά, στις 4 Μαίου, οι επενδυτές γνώρισαν την καλύτερη ημερήσια επίδοση με την αγορά να επιδίδεται σε ράλι 3%. 

Επιπλέον, στις 7 Μαρτίου, ο S&P 500 υποχώρησε 3%, ενώ δύο ημέρες αργότερα στις 9 Μαρτίου ο δείκτης σημείωσε κέρδη 2,6%. 

To να παραμένεις λοιπόν στην αγορά έχει ενίοτε αποδειχθεί κερδοφόρος στρατηγική, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Για παράδειγμα, εάν ένας επενδυτής με 100.000 δολάρια είχε πωλήσει όταν η αγορά βούλιαξε 18% στην έναρξη της πανδημίας του Covid-19 και επέστρεφε μετά από έξι μήνες, θα είχε απλά εξισοροπήσει. Εάν έμενε, θα είχε σήμερα 125.000 δολάρια. 

Ομολογουμένως, οι πρόσφατες απώλειες της αγοράς ενδεχομένως να είναι δύσκολο να τις αντέξουν οι επενδυτές, μετά τη χαμηλή μεταβλητότητα του περυσινού έτους, όπου η μέγιστη πτώση κυμαινόταν στο 5%. Ομως, οι συνήθεις πτώσεις κυμαίνονται γύρω στο 14%, σύμφωνα με τον Τζάκσον, που σημαίνει ότι η αναστάτωση στην οποία βρίσκονται σήμερα οι αγορές είναι συνηθισμένη. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Έχουν «κάνει φτερά» περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια φέτος

Nasdaq: Κοντά στο 1 τρισ. δολάρια οι ρευστοποιήσεις της εβδομάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News