Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Αναζήτηση ισορροπίας στην εποχή του υψηλού πληθωρισμού

Wall Street: Αναζήτηση ισορροπίας στην εποχή του υψηλού πληθωρισμού

Σε μία προσπάθεια εξισορρόπησης, η Wall Street κατάφερε να «μαζέψει» τις απώλειές της, παρότι είχε κάνει και στην αρχή της συνεδρίασης μία προσπάθεια ανάκαμψης, που αποδείχθηκε ωστόσο αποτυχημένη, καθώς traders μπήκαν στην αγορά στοχεύοντας στις μετοχές που είχαν καταγράψει μεγάλες απώλειες. Ωστόσο, ο S&P 500 εξακολουθεί να βρίσκεται πολύ κοντά σε bear market.

Ο Dow Jones έκλεισε τη συνεδρίαση με πτώση 0,33% καταγράφοντας απώλειες για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, ενώ ο S&P 500 παρουσίασε απώλειες 0,12%, αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά νέο χαμηλό έτους, με το δείκτη να υποχωρεί 19% από τα ιστορικά υψηλά του. Μάλιστα, ο Nasdaq κατάφερε να καλύψει όλο το χαμένο έδαφος και να κλείσει τη συνεδρίαση με θετικό πρόσημο, της τάξης του 0,06%.

Και οι τρείς δείκτες παρουσίαζαν νωρίτερα στη διάρκεια της συνεδρίασης απώλειες άνω του 1%. 

Στην αρχή της συνεδρίασης, η αγορά επιχείρησε να ανακάμψει, καθώς traders έσπευσαν να αγοράσουν ονόματα που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες. Μάλιστα, προς στιγμή, ο Dow Jones κατάφερε να ενισχυθεί περίπου 80 μονάδες βάσης και ο Nasdaq 1,6%. 

«Ακόμη και όταν είσαι σε bear market, υπάρχουν κάποια ενδιάμεσα ράλι τα οποία μπορεί ενίοτε να είναι και πολύ έντονα. Με δεδομένο ότι οι ρευστοποιήσεις έχουν γίνει υπερβολικές και ότι πολλοί μπαίνουν στην αγορά για να αγοράσουν στα χαμηλά, αυτό είναι φυσικό», αναφέρει ο Κέιθ Λέρνερ του Truist. 

Τα προσωρινά κέρδη της σημερινής συνεδρίασης εξανεμίστηκαν γρήγορα, καθώς η αγορά δυσκολεύθηκε για μία ακόμη φορά να βρει κατεύθυνση και ο S&P 500 είναι στα πρόθυρα να εισέλθει σε bear market. Αυτή τη στιγμή, μόνο ο Nasdaq βρίσκεται σε bear market, έχοντας υποχωρήσει περισσότερο από 30% από τα ιστορικά υψηλά του.

Τη σύντομη άνοδο καθοδήγησαν κάποια ονόματα που είχαν υποστεί «βαριές» απώλειες, μεταξύ των οποίων η μετοχή της Lucid με κέρδη 11,8%, ενώ οι μετοχές των GameStop και AMC ενισχύθηκαν περισσότερο από 30% και 20% αντίστοιχα. Η Rivian Automotive σημείωσε επίσης άνοδο 16%, μετά την ανακοίνωση των τελευταίων τριμηνιαίων αποτελεσμάτων της, ενώ η Carvana, η οποία είχε διολισθήσει σε χαμηλό δύο ετών στην αρχή της συνεδρίασης, ενισχύθηκε περισσότερο από 21%.  

Παρότι είναι άγνωστο τί είναι αυτό που καθοδήγησε τα κέρδη από τις Lucid, GameStop και AMC, θα μπορούσε να σημαίνει ότι έλαβε χώρα ένα short squeeze, στο πλαίσιο του οποίου αντισταθμιστικά ταμεία που έχουν κερδίσει από τις απότομες απώλειες των νικητών της πανδημίας στη διάρκεια του τρέχοντος έτους κλείνουν τελικά τις θέσεις πώλησης επαναγοράζοντας τις μετοχές. 

Πιέσεις δέχθηκαν και πάλι οι τεχνολογικοί κολοσσοί, με τη μετοχή της Apple να υποχωρεί άνω του 2% και να εισέρχεται σε bear market – έχει υποχωρήσει περίπου 23% από τα υψηλά 52 εβδομάδων. Την Τετάρτη, η Saudi Aramco υποσκέλισε τον κορυφαίο κατασκευαστή κινητών για να αναδειχθεί στην εταιρεία με τη μεγαλύτερη αξία στον πλανήτη. 

 

moneyreview.gr 

 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Έχουν «κάνει φτερά» περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια φέτος

Πολύτιμα μέταλλα: Απώλειες 1,6% για τον χρυσό – Σε ελεύθερη πτώση 8% το παλλάδιο

Twitter: Κάτω από την τιμή αγοράς η μετοχή του – Τι σημαίνει για τον Μάσκ;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News