Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 23:00
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Νέο sell off στην τεχνολογία έφερε ο πληθωρισμός

Wall Street: Νέο sell off στην τεχνολογία έφερε ο πληθωρισμός

Με μεγάλες απώλειες έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση η Wall Street, χάνοντας τα αρχικά κέρδη της, καθώς οι επενδυτές δεν κατάφεραν να «χωνέψουν» ακόμη τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Απριλίου στις ΗΠΑ. 

Ο Nasdaq έκλεισε με πτώση 3,18%, ο S&P 500 υποχώρησε 1,65%, ενώ ο Dow Jones απώλεσε 326,63 μονάδες ή 1,02% της αξίας του. 

Μάλιστα, ο S&P 500 άγγιξε χαμηλό συνεδρίασης στις 3.928,82 μονάδες, απέχοντας πλέον περισσότερο από 18% από το υψηλό των 52 εβδομάδων, ενώ υποχωρεί περισσότερο από 17% από τις αρχές του έτους.

«Ο καθένας θέλει να δει το κόστος ενέργειας, τροφίμων και εργασίας να υποχωρεί, όμως την ίδια στιγμή, ο μηχανισμός για να το επιτύχουμε είναι μέσω επιτοκιακών αυξήσεων», αναφέρει η Σούζαν Σκμιντ της Aviva Investors. 

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε η τεχνολογία, με τις μετοχές των Meta Platforms και Netflix να υποχωρούν 4,5% εκάστη και της Microsoft 3,3%, καθώς οι επενδυτές συνέχισαν την έξοδό τους από τους τομείς ανάπτυξης. Eπίσης, ο κλάδος τεχνολογίας πληροφορικής και επιλεγμένων καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε ποερισσότερο από 3%, ασκώντας πτωτικές πιέσεις στον S&P 500. 

Στον αντίποδα, η Visa και η Merck ήταν οι μετοχές με την καλύτερη επίδοση μεταξύ των blue chips. Ενώ οι περισσότεροι κλάδοι κινήθηκαν σε αρνητικό έδαφος, η ενέργεια ενισχύθηκε 1,4%, με εταιρείες κοινής ωφελείας και πρώτες ύλες να έχουν το προβάδισμα. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ σημείωσε άνοδο 8,3% τον Απρίλιο, περισσότερο από 8,1% που είχαν προβλέψει οι αναλυτές, παραμένοντας κοντά σε υψηλό 40 ετών, αν και χαμηλότερα από το 8,5% του Μαρτίου. Το θέμα είναι πως δεν πιστεύουν όλοι οι αναλυτές ότι ο πληθωρισμός έχει φθάσει ακόμη στο απόγειό του. Ορισμένοι μάλιστα θεωρούν ότι τα στοιχεία αποτελούν ένδειξη πως η Fed έχει καθυστερήσει πολύ στη «μάχη» κατά του πληθωρισμού, που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να κινηθεί ακόμη πιο επιθετικά τους επόμενους μήνες. 

«Το ριψοκίνδυνο ενεργητικό βρίσκεται υπό πίεση, στην προοπτική ότι η Fed θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης και πέραν των συνεδριάσεων Ιουνίου/Ιουλίου, όπως έχει ήδη προεξοφληθεί», αναφέρει ο Ιάν Λίνγκεν της BMO. 

H αρχική αντίδραση της αγοράς στα στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι απόλυτα κατανοητή, όμως καθώς οι τιμές συνεχίζουν την ανιούσα, οι ΗΠΑ βρίσκονται στο χείλος μίας κρίσης ως προς το κόστος διαβίωσης», προειδοποιεί ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Μοχάμεντ Ελ Εριάν. 

Ο S&P 500 απέχει περίπου 16% από το φετικό ιστορικό υψηλό, εν μέσω ανησυχιών ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται εκτός ελέγχου και ότι συνεπώς η Fed θα αναγκαστεί να καταστήσει πολύ πιο επιθετική τη νομισματική πολιτική της. 

 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

«Σεισμός» από την κατάρρευση του Terra: Ξανά κάτω από τα 30.000 δολάρια το Bitcoin

Ευρώπη: Ζητούμενο να διατηρηθούν τα ισχυρά κέρδη στα χρηματιστήρια

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News