Business & Finance Τρίτη 10/05/2022, 17:47
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήρια: Έντονη μεταβλητότητα στο ΧΑ – Ριμπάουντ στα ευρωπαϊκά

Χρηματιστήρια: Έντονη μεταβλητότητα στο ΧΑ – Ριμπάουντ στα ευρωπαϊκά

Η νηνεμία μετά τη χθεσινή καταιγίδα επέδρασε με διαφορετικό τρόπο στο Χρηματιστήριο Αθηνών, από ότι στις διεθνείς αγορές. Αν κάτι χαρακτήρισε τη σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο αυτή ήταν η έντονη μεταβλητότητα, την ώρα που τα διεθνή χρηματιστήρια έκαναν ριμπάουντ καταγράφοντας αισθητά κέρδη.

Η σημερινή πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς θύμισε ρόλερ κόστερ, καθώς τα αρχικά κέρδη αντικατέστησαν οι απώλειες -μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο που εκτοξεύθηκε σε υψηλό 28 ετών-, στη συνέχεια βρήκε τις δυνάμεις να επιστρέψει σε θετικό έδαφος και να ακολουθήσει τανάπαλιν την ίδια πορεία σε αρνητικό έδαφος και εντέλει να καταλήξει σε θετικό. 

Στο ήδη βεβαρημένο κλίμα τόσο από τον πόλεμο, όσο και από την ενεργειακή κρίση, ήρθαν τα σημερινά στοιχεία να επιβεβαιώσουν ότι το κύμα ακρίβειας δεν θα υποχωρήσει γρήγορα. 

Μετά αυτά τα ανεβοκατεβάσματα, η «μπίλια» κάθησε στο +0,19%, με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 860,85 μονάδες, υπερβαίνοντας οριακά τη ζώνη των 860 μονάδων. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 873,35 μονάδες όταν ο Γενικός Δείκτης σημείωνε κέρδη περί του 1,55% και δημιουργούσε προσδοκίες για μια αποδοτική συνεδρίαση, με το χαμηλό στις 848,84 μονάδες, ένα εύρος 24,5 μονάδων το οποίο δημιουργήθηκε από την έντονη μεταβλητότητα και τις συνεχείς αλλαγές κατεύθυνσης. 

Ο τζίρος κυμάνθηκε σε υψηλά επίπεδα αγγίζοντας τα 104 εκατ. ευρώ, με τον όγκο συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 36,1 εκατ. τεμάχια, με τη μερίδα του λέοντος να αναλογεί στις συναλλαγές με τραπεζικές μετοχές (σε μια ημέρα που η JP Morgan έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες κάνοντας λόγο για εκτίναξη των κερδών των μετοχών τους έως και 78%).

Αυτή η ψήφος όμως δεν είχε την ανάλογη επίδραση, από τη στιγμή που ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε χαμηλότερα του μηδενός κατά 0,23%, από τη στιγμή που μόνο η μετοχή της Eurobank βρέθηκε στη σωστή πλευρά κλείνοντας στο +1,22%. Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε στο +0,40%, σε αντίθεση με τον Mid Cap που κατέγραψε οριακές απώλειες της τάξεως του 0,14%. 

Η εικόνα στο ταμπλό

Οι μετοχές του ομίλου Tέρνα δέχθηκαν τις εντονότερες πιέσεις μεταξύ εκείνων του FTSE Large Cap κι ενώ το τελευταίο διάστημα οι αναφορές για εξαγορά της Τέρνα Ενεργειακή (-4,14%) από τη Maguire (ΓΕΚ Τέρνα -2,12%).

Από την άλλη, οι μετοχές των Jumbo και Coca Cola με άνοδο 3,65% και 3,33% αντίστοιχα ξεχώρισαν, μαζί με αυτή των ΕΛΠΕ (2,95%). 

Ευρώπη

Σαφής ήταν η διάθεση για ανάκαμψη στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με την συνεδρίαση να κλείνει με κέρδη ανακτώντας ένα μέρος από τις χθεσινές βαριές απώλειες. Οι ανησχυχίες περί έντονων πληθωριστικών πιέσεων και περί αύξησης των επιτοκίων μετά από δύο χρόνια χαλαρότατης νομισματικής πολιτικής υποχώρησαν, όπως αντίστοιχα και οι φόβοι για το σενάριο ύφεσης στην διεθνή οικονομία.

Το γενικευμένο κλίμα ευφορίας έστειλε τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 σε κέρδη της τάξης του 0,8%. Ισχυρή δυναμική έδωσε ο τομέας των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, που σημείωσε κέρδη 1,6%. Παράλληλα όμως, οι περισσότεροι κλάδοι έκλεισαν με θετικό πρόσημο.

Στον δείκτη DAX της Φρανκφούρτης, η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε με κέρδη 1,15%. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα δημοσιεύθηκε σχετική έρευνα από το γερμανικό ινστιτούτο ZEW, που έδειχνε ότι οι οικονομικές προσδοκίες ανέρχονταν στο -34,3 για τον Μάιο, παρουσιάζοντας σημαντική βελτίωση από το -41 του Απριλίου και ξεπερνώντας κατά πολύ τις προβλέψεις για -44,5.

Με άνοδο 0,37% έκλεισε και ο FTSE του Λονδίνου, ενώ ο CAC του Παρισιού με κέρδη της τάξης του 0,51% και ο FTSE MIB του Μιλάνου επίσης με κέρδη 1,04%.

Η εικόνα απέχει πολύ από αυτή που παρουσίασε η χθεσινή συνεδρίαση, η οποία και έκλεισε σε χαμηλά διμήνου με σαρωτικές απώλειες ιδίως στον ταξιδιωτικό κλάδο, τον κλάδο της αναψυχής και της τεχνολογίας.

Αργά το απόγευμα ώρα Ελλάδας, τα χρηματιστήρια στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού άρχισαν να κινούνται σε αρνητικό πρόσημο. Ωστόσο, η απαισιοδοξία στην Wall Street δεν επηρέασε την διάθεση των επενδυτών στην Ευρώπη. Παράλληλα, οι αποδόσεις των ομολόγων που μέχρι χθες σκαρφάλωναν σε υψηλά ετών, έδειξαν τάσεις αποκλιμάκωσης, μειώνοντας και τις ανησυχίες στον επενδυτικό κόσμο.

Wall Street 

Από τη μεριά του το αμερικανικό χρηματιστήριο δείχνει αποφασισμένο να μην επεκτείνει την καθοδική του πορεία των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, μια πορεία που του άφησε βαθιές πληγές. Χθες εν μέσω ενός πανικού και το sell-off που ακολούθησε, στοίχισαν στον S&P 500 τις 4.000 μονάδες αφού διέγραψε 3,20% και στον Nasdaq απώλειες της τάξεως του 4,29%, σε συνέχεια του -4,99% περασμένης Πέμπτης και του -1,40% της Παρασκευής. 

Σήμερα ωστόσο, ο S&P 500 (+0,25% ) έχει επανέλθει άνω των 4.000 μονάδων και ο Nasdaq ενισχύεται κατά 0,98%, με τον Dow Jones να σημειώνει απώλειες 0,26%.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης έχει δεχθεί έντονες πιέσεις τον Μάιο, βρισκόμενο σε επίπεδα που καθιστούν πλέον τις αμερικανικές μετοχές ευκαιρία για τους επενδυτές. 

Μόνο στο διάστημα των τελευταίων τριών συνεδριάσεων, η συνολική κεφαλαιοποίηση των Big Tech έχει απωλέσει συνολικά 1 τρισ. δολάρια. 

Άλλωστε, οι μετοχές του τεχνολογικού κλάδου ως είθισται κινούνται ανοδικά όταν οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν, με τη σημερινή ημέρα να μην αποτελεί εξαίρεση.  

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ρεκόρ 28ετίας έσπασε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο – Διαμορφώθηκε στο 10,2%

Τράπεζες: Επιστροφή στην κανονικότητα αλλά και περιθώρια ανόδου έως 78%

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων – Στο 3,52% το ελληνικό 10ετές

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News