Business & Finance Τρίτη 13/07/2021, 17:10
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Μικτά πρόσημα με οδηγό τα εταιρικά αποτελέσματα και τον πληθωρισμό

Τον Ιούνιο ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 0,9% σε μηνιαία βάση, ο ταχύτερος από τον Ιούνιο του 2008

Wall Street: Μικτά πρόσημα με οδηγό τα εταιρικά αποτελέσματα και τον πληθωρισμό

Τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα δύο εκ των έξι big banks της Wall Street, τα σύννεφα που συγκεντρώθηκαν πάνω από τους επενδυτικούς κύκλους, από τις επιδόσεις του πληθωρισμού στις ΗΠΑ, ο οποίος εξακολουθεί να ανεβάζει ταχύτητα μήνα με τον μήνα, αλλά και τις σημερινές δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων, έχουν στρέψει τους τρεις βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες προς διαφορετικές κατευθύνσεις, μετά τα χθεσινά ιστορικά υψηλά ρεκόρ. 

Οι JP Morgan και Goldman Sachs, ανακοίνωσαν τις οικονομικές τους επιδόσεις για το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με τα καθαρά τους κέρδη να εκτινάσσονται κατά 153,1% και 137,7% αντίστοιχα. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πριν από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, τον Ιούνιο ο πληθωρισμός έτρεξε με ρυθμό 0,9% σε μηνιαία βάση, ο ταχύτερος από τον Ιούνιο του 2008, ενώ σε ετήσια βάση σημείωσε άνοδο 5,4%, το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2008. Σε υψηλό σχεδόν 30 ετών σκαρφάλωσε ο δομικός πληθωρισμός από τον οποίο εξαιρούνται οι τιμές των τροφίμων και των καυσίμων οι οποίες παρουσιάζουν και έντονη μεταβλητότητα και συγκεκριμένα από τον Νοέμβριο του 1991, καταγράφοντας ποσοστό 4,5%. 

Παράλληλα στο σημερινό αρνητικό κλίμα έχουν συμβάλει οι δηλώσεις της Αμερικανίδας υπουργού Οικονομικών, με τις οποίες ξεκαθάρισε ότι ακόμη και το Κογκρέσο το επιτρέψει εκείνη προτίθεται να αιτηθεί να υπάρξει επιστροφή του περιορισμού του χρέους του υπουργείου. Ο πρόεδρος της Fed του Σεντ Λούις, Τζέιμς Μπούλαρντ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Wall Street Journal, υποστήριξη ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ούτως ώστε να αρχίσει να μειώνει τον ρυθμό του μηνιαίου προγράμματος αγοράς ομολόγων. Μάλιστα όπως σημείωσε με την αμερικανική οικονομία να αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 7% και την πανδημία να τίθεται σε έλεγχο, θεωρεί ότι ήρθε η ώρα η Fed να πάρει πίσω κάποια από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. 

Ο προβληματισμός από την επιτάχυνση του πληθωρισμού και τις δηλώσεις των αξιωματούχων της οικονομικής ηγεσίας των ΗΠΑ, έχει φέρει τους Dow Jones και S&P 500 χαμηλότερα κατά 0,32% και 0,06% αντίστοιχα, ενώ αντιθέτως ο Nasdaq σημειώνει άνοδο περί του 0,20% και σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ, κάτι που έχει καταφέρει και ο Dow Jones στην έναρξη της συνεδρίασης παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια έκανε στροφή κατά 180 μοίρες. 

moneyreview.gr

 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News