Business & Finance Δευτέρα 2/05/2022, 19:26
ΑΓΟΡΕΣ

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για το lockdown στην Κίνα

Με πτώση έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω ανησυχιών για το lockdown στην Κίνα

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έκλεισαν με πτώση τη Δευτέρα, σε μια συνεδρίαση που σημείωσε έντονες απώλειες, ενώ η μειωμένη εργοστασιακή παραγωγή στην Κίνα πυροδότησε ανησυχίες για απότομη οικονομική επιβράδυνση.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 σημείωσε πτώση 1,5%, με τους όγκους συναλλαγών να μειώνονται από μια τραπεζική αργία στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο STOXX 600 υποχώρησε έως και 3% νωρίτερα την ίδια μέρα και ο δείκτης αναφοράς της Στοκχόλμης .OMXS30 έχασε 8% σε αυτό που οι χρηματιστές είπαν ότι ήταν ένα «flash crash». 

Ένας δείκτης αστάθειας των μετοχών της ευρωζώνης .V2TX σημείωσε επίσης ξαφνική άνοδο στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα Μαρτίου στις 35,99 μονάδες. Τελευταία φορά εμφανίστηκε στις 34,04, ενώ ο δείκτης της Στοκχόλμης ανέλαβε τις απώλειες για να διαπραγματευτεί με πτώση 1,6%.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν το Σαββατοκύριακο έδειξαν ότι η εργοστασιακή δραστηριότητα στην Κίνα συρρικνώθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν τον Απρίλιο, καθώς τα εκτεταμένα lockdown για τον COVID-19 σταμάτησαν τη βιομηχανική παραγωγή και διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού.

Οι κλάδοι που συνδέονται με την Κίνα, όπως τα αυτοκίνητα, τα πολυτελή προϊόντα, οι κατασκευαστές τσιπ και οι βιομηχανίες έπεσαν στον κύριο δείκτη.

«Ενώ μπορούμε να περιμένουμε περαιτέρω υποστηρικτικά μέτρα από το Πεκίνο τους επόμενους μήνες, οι περιορισμοί του ιού, πιθανότατα, θα αποτελέσουν έναν αρνητικό παράγοντα για τις οικονομικές δραστηριότητες», ανέφεραν οι αναλυτές της Commerzbank. «Οι προοπτικές ανάπτυξης εξακολουθούν να φαίνονται προκλητικές».

Η Wall Street ήταν μικτή τη Δευτέρα, με τον βαρύ τεχνολογικό Nasdaq .IXIC να σημειώνει άνοδο καθώς οι μετοχές της ανάπτυξης ανέκαμψαν μετά την πτώση του Απριλίου.

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει προγραμματιστεί να συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα, με τους επενδυτές να στοιχηματίζουν σε μια αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης για την καταπολέμηση του ραγδαίου πληθωρισμού.

Οι ανησυχίες για το αυστηρό lockdown της Κίνας, η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι προσδοκίες για επιθετική αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ έχουν πυροδοτήσει ανησυχίες για απότομη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, μειώνοντας τον STOXX 600 προς τα κάτω κατά 9% σε ετήσια βάση.

Επιπλέον, δύο ανώτεροι υπουργοί στη Γερμανία υποστήριξαν την άμεση απαγόρευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, λέγοντας ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις και τις αυξήσεις των τιμών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News