Business & Finance Τρίτη 10/05/2022, 15:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων – Στο 3,52% το ελληνικό 10ετές 

Ομόλογα: Αποκλιμάκωση των αποδόσεων – Στο 3,52% το ελληνικό 10ετές 

Αποκλιμάκωση καταγράφουν σήμερα Τρίτη οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης, καθώς σήμερα οι επενδυτές έχουν επιστρέψει τόσο στις μετοχές όσο και στις αγορές των ομολόγων. Μετά το γενικευμένο χθεσινό sell-off, σήμερα το κλίμα που επικρατεί στις αγορές είναι εντελώς διαφορετικό.

Η απόδοση του ελληνικού κρατικού δεκαετούς ομολόγου αναφοράς έχει υποχωρήσει στο 3,52% από 3,61%, παραμένοντας σε υψηλό διετίας. Χθες κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης σκαρφάλωσε έως το 3,65% το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2019.

Ακόμη μεγαλύτερη ήταν η αποκλιμάκωση της απόδοσης του αντίστοιχου γερμανικού bund, καθώς εκτινάχθηκε σε υψηλό από το 2014 στο 1,17% πριν περιορισθεί εντέλει στο 1,08%. Σήμερα η απόδοση καταγράφει πτώση 5 μονάδων βάσεων και έχει φθάσει στο 1,03%.

Το spread μεταξύ της απόδοσης της ελληνικής δεκαετίας και της αντίστοιχης γερμανικής περιορίσθηκε στις 251 μονάδες βάσης από 255 μονάδες βάσης χθες, όταν την περασμένη Παρασκευή είχε διαμορφωθεί στις 240 μονάδες βάσης. 

Πτωτικά και η απόδοση του ιταλικού δεκαετούς κρατικού τίτλου χρέους, υποχωρώντας στο 3,08%, έχοντας φθάσει χθες έως το 3,23%. Το περιθώριο με την απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού bund διαμορφώθηκε στις 204,5 μονάδες βάσης, μετά το μεγαλύτερο εύρος από τον Μάιο του 2020 στις 206 μονάδες. Στις 18 Μαΐου το spread είχε ανέβει στις 209 μονάδες, μετά την πρόταση των Γαλλία και Γερμανία για ένα Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 500 δισ. ευρώ για τις περιοχές εκείνες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία. 

«Ήταν η τέλεια καταιγίδα για το spread μεταξύ της γερμανικής και της ιταλικής δεκαετίας, με τους κεντρικούς τραπεζίτες να ανησυχούν για τον πληθωρισμό και τα περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο να υποχωρούν εξαιτίας του προβληματισμού για την οικονομική ανάπτυξη», σημειώνει ο Ροχάν Κάνα, στρατηγικός ερευνητής στη UBS. «Το spread μπορεί να διευρυνθεί περαιτέρω στις 225 μονάδες βάσης, υπό αυτές τις δυσμενείς συνθήκες», όπως υπογραμμίζει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Το τέλος του τζάμπα χρήματος: Μόνο 100 ομόλογα απομένουν με αρνητικές αποδόσεις

Ομόλογα: «Σπάζουν» συνεχώς «φράγματα» οι αποδόσεις – Σε νέα ύψη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News