Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 19:35
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Σπάζουν» συνεχώς «φράγματα» οι αποδόσεις – Σε νέα ύψη

Ομόλογα: «Σπάζουν» συνεχώς «φράγματα» οι αποδόσεις – Σε νέα ύψη

Σε ασφυκτικό κλοιό πιέσεων βρέθηκε και σήμερα η ευρωπεριφέρεια και δη η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων, εν μέσω προσδοκιών για επιτοκιακές αυξήσεις από την ΕΚΤ εντός του τρίτου τριμήνου. 

Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας εκτινάχθηκε προς στιγμή έως το 3,41%, σημειώνοντας άνοδο 25 μονάδες βάσης και αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το Μάρτιο του 2020, για να κλείσει τελικά στο 3,31%, οδεύοντας ολοταχώς προς το ορόσημο του 3,5%, με το spread στις 242 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση αναρριχήθηκε στο 2,42%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν και πάλι αυξημένος διαμορφούμενος στα 244 εκατ.ευρώ. 

Αναλυτές της Commerzbank δεν βλέπουν κάποια συγκεκριμένη τοπική κινητήρια δύναμη πίσω από την κίνηση των ελληνικών αποδόσεων. «Είναι η γενικότερη αντίληψη ότι τα μέτρα στήριξης της ΕΚΤ τελειώνουν και μάλιστα πολύ πιο γρήγορα απ΄ό,τι αναμενόταν έως τώρα». 

Αρκετοί διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής της Ευρωζώνης έκαναν λόγο τις τελευταίες ημέρες για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ όσο το δυνατόν πιο σύντομα και έναρξη των επιτοκιακών αυξήσεων ακόμη και τον Ιούλιο. 

Η Ελλάδα είναι πολύ πιο ευάλωτη, καθώς η ΕΚΤ μπορεί να αγοράζει το χρέος της μόνο στο πλαίσιο του πανδημικού προγράμματος, το οποίο έληξε το Μάρτιο. Επιπλέον, η νέα έκδοση του επταετούς ενέτεινε τις πιέσεις στις αποδόσεις. 
 
Αντίστοιχα, το κόστος δανεισμού στην Ιταλία εκτινάχθηκε σε υψηλό τριετίας στη σημερινή δημοπρασία, από την οποία αντλήθηκαν 8 δισ.ευρώ μέσω της νέας έκδοσης 10ετούς, πενταετούς και επταετούς κυμαινόμενου επιτοκίου. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του ιταλικού και γερμανικού 10ετούς αυξήθηκε 36 μονάδες βάσης αυτό το μήνα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη κίνηση από τον Απρίλιο του 2020. Σήμερα, άγγιξε προς στιγμή τις 184 μονάδες βάσης, το υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020.   

Η απόδοση του ιταλικού 10ετους έκανε άλμα 74 μονάδων βάσης, στη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από το Μάιο του 2018. Σήμερα, ξέφυγε στο 2,79%, ενισχυόμενη επτά μονάδες βάσης, σε νέο υψηλό δύο περίπου ετών. 

Στον «πυρήνα», οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών, αφού αυξήθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, άλλαξαν εν συνεχεία κατεύθυνση για να κλείσουν τελικά στο 0,90%. Αντίθετα, το κόστος δανεισμού στη διετία, που είναι και πιο ευαίσθητη στις επιτοκιακές αλλαγές, διατήρησε την αρχική άνοδο, κλείνοντας στο 0,25% ενισχυμένο κατά έξι μονάδες βάσης.

Παρά την εβδομαδιαία αποκλιμάκωση, η απόδοση των γερμανικών 10ετών ενισχύθηκε 38 μονάδες βάσης τον Απρίλιο, καταγράφοντας άνοδο για πέμπτο διαδοχικό μήνα.

Με τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη να εκτινάσσεται σε νέο ιστορικό υψηλό τον Απρίλιο, στο 7,5%, οι επενδυτές περιμένουν ότι η ΕΚΤ θα κάνει τελικά το βήμα και θα αυξήσει τα επιτόκια πολύ πιο γρήγορα, ίσως και τον Ιούλιο. Το βασικό ερώτημα ωστόσο πλέον τίθεται μετά την πρώτη επιτοκιακή αύξηση εδώ και μία δεκετία από την ΕΚΤ: πόσο γρήγορα και μέχρι ποιό βαθμό θα αυξήσει το κόστος δανεισμού, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τράπεζας, Φίλιπ Λέιν. 

Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό, οι αγορές χρήματος προεξφολούν μία επιτοκιακή αύξηση των 90 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ έως τα τέλη του έτους συγκριτικά με τις 85 μονάδες βάσης την Πέμπτη μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Wall Street: Κλείσιμο της εβδομάδας με ήπιες απώλειες

Ευρώπη: Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια στο κλείσιμο του Απριλίου

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News