Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 15:49
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια στο κλείσιμο του Απριλίου 

Ευρώπη: Ανοδικά κινούνται τα χρηματιστήρια στο κλείσιμο του Απριλίου 

Ανοδικά κινούνται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην Ευρώπη για τρίτη διαδοχική ημέρα, στην τελευταία συνεδρίαση για την τρέχουσα εβδομάδα που σηματοδοτεί και το κλείσιμο του Απριλίου καθώς την ερχόμενη Δευτέρα θα έχει μπει ο Μάιος. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 σημειώνει άνοδο περί του 1%, έχοντας όλους τους βασικούς του κλάδους σε θετικό έδαφος. 

Στη Φρανκφούρτη ο DAX παρουσιάζει παρόμοιο ανοδικό ποσοστό, στο Παρίσι και στο Μιλάνο οι CAC 40 και FTSE MIB καταγράφουν κέρδη σχεδόν 0,80% έκαστος, πλησίον του +0,50% κινείται ο FTSE 100 στο Λονδίνο. 

Παρά τα σημερινά κέρδη, ο STOXX 600 βρίσκεται σε τροχιά να ολοκληρώσει τον Απρίλιο έχοντας χάσει σχεδόν 0,90%, σε έναν μήνα στη διάρκεια του οποίου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ενδεχόμενο της αύξησης των επιτοκίων, επέφερε μια αρνητική επίδραση στις ευρωπαϊκές αγορές. 

Την ίδια ώρα οι ανακοινώσεις των ευρωπαϊκών εισηγμένων αναφορικά με τις επιδόσεις τους το α΄ τρίμηνο του 2022, πρωταγωνίστησαν επίσης στο επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Οι αναλυτές προβλέπουν ότι οι εταιρείες οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στον πανευρωπαϊκό δείκτη, θα παρουσιάσουν αύξηση κατά 27,1% συνολικά για το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 13,7% για το β΄ τρίμηνο. 

Το σημερινό κλίμα δεν στάθηκαν ικανά να το αντιστρέψουν τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ σε ετήσια βάση, καταγράφοντας άνοδο 7,5%.

Παράλληλα σε μηνιαία βάση κατέβασε αισθητά ταχύτητα στο 0,6%, από 2,4% τον Μάρτιο. 

Σε ξεχωριστή ανακοίνωση, η επίσημη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανέφερε ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε μόλις κατά 0,2%, με τις τιμές της ενέργειας που έχουν εκτινάξει τον πληθωρισμό και τον πόλεμο στην Ουκρανία να συγκρατούν σε χαμηλές ταχύτητες την οικονομία της Ευρωζώνης. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News