Business & Finance Παρασκευή 3/12/2021, 12:40
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Χαμηλές πτήσεις στο κλείσιμο της εβδομάδας 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται υπό του μηδενός

Ευρώπη: Χαμηλές πτήσεις στο κλείσιμο της εβδομάδας 

Με χαμηλές πτήσεις αποχαιρετούν την τρέχουσα εβδομάδα οι ευρωπαϊκές μετοχές, μια εβδομάδα η οποία ήταν επεισοδιακή και χαρακτηρίσθηκε από τις ανησυχίες και τους φόβους που πυροδότησε η εξάπλωση της νέας μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού. 

Απούσης της σημερινής συνεδρίασης και παρά το γεγονός ότι στις δύο από τις τέσσερις προηγούμενες συνεδριάσεις το πρόσημο ήταν αρνητικό, οι ευρωπαϊκές μετοχές καταγράφουν κέρδη περί του 0,32% και αν δεν υπάρξει κάποια δυσάρεστη εξέλιξη θα ολοκληρώσουν την εβδομάδα με θετικό πρόσημο.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται υπό του μηδενός και το ποσοστό -0,14% που παρουσιάζει είναι απόρροια της απόκλισης που παρουσιάζουν οι κυριότεροι κλάδοι του, κινούμενοι προς διαφορετικές κατευθύνσεις. 

Παρόμοια είναι και η εικόνα στα μεγαλύτερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με αυτά σε Φρανκφούρτη και Παρίσι να καταγράφουν απώλειες παρόμοιες με του STOXX 600, του Λονδίνου να σημειώνει οριακή άνοδο και του Μιλάνου να χάνει περί του 0,08%. 

Από τους κλάδους που ξεχωρίζουν στη σημερινή συνεδρίαση είναι αυτός των ταξιδίων και αναψυχής με κέρδη σχεδόν 1,75%, μετά τις βαριές απώλειες της τάξεως του 2,57% που υπέστη χθες κι ενώ το ενδεχόμενο για νέα περιοριστικά μέτρα γίνεται πλέον όλο και περισσότερο ορατό. Άνοδο πέραν του 1% καταγράφει ο κλάδος της ενέργειας καθώς οι τιμές του πετρελαίου πραγματοποιούν ράλι με κέρδη που ξεπερνούν το 2,40%. 

Στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη. 
Ειδικότερα, ο σύνθετος Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) για τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες της IHS Markit, ανέβηκε στις 55,4 μονάδες τον περασμένο μήνα, από τις 54,2 μονάδες του Οκτωβρίου, χαμηλότερα ωστόσο σε σχέση με τις 55,8 μονάδες της προκαταρκτικής ανάγνωσης του δείκτη.

Το επίπεδο αυτό παραμένει σε σχετικά μεγάλη απόσταση από το όριο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας. 

Ο υποδείκτης που προσμετράει τη δραστηριότητα του κλάδου των υπηρεσιών και ο οποίος αντιπροσωπεύει περί των δύο τρίτων της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη, σημείωσε επίσης άνοδο στις 55,9 μονάδες, έναντι των 54,6 μονάδων τον Οκτώβριο χαμηλότερα σε σχέση με την πρώτη ανάγνωση του δείκτη στις 56,6 μονάδες. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Ευρωζώνη: Ενθαρρυντικά μηνύματα από τις επιχειρήσεις τον Νοέμβριο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News