Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Στην «δίνη» των ασυγκράτητων ομολογιακών αποδόσεων οι διεθνείς αγορές

Στην «δίνη» των ασυγκράτητων ομολογιακών αποδόσεων οι διεθνείς αγορές

Στη «δίνη» της συνεχιζόμενης κλιμάκωσης των ομολογιακών αποδόσεων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινήθηκαν οι αγορές, εν μέσω γενικευμένων ανησυχιών για περαιτέρω άνοδο του πληθωρισμού και υπό το φόβο πιο αυστηρής νομισματικής πολιτικής. 

Προσπερνώντας την κρίση της κινεζικής Evergrande αλλά και το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, οι αγορές κρατικού χρέους εστιάζουν στο ενδεχόμενο πιο γρήγορης άρσης των μέτρων στήριξης από τις κορυφαίες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, μετά δε και το σήμα που έδωσε η Fed στη συνεδρίαση της προηγούμενης εβδομάδας ότι το tapering είναι πλέον θέμα χρόνου. Ενταση πυροδότησαν και οι σημερινές δηλώσεις του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ,στην επιτροπή τραπεζικών υποθέσεων της Γερουσίας, ο οποίος προειδοποίησε ότι ο υψηλότερος πληθωρισμός θα διαρκέσει περισσότερο του αναμενομένου.

Παρότι και η ΕΚΤ κρατά πιο χαμηλούς τόνους, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να υποβαθμίζει την άνοδο του πληθωρισμού και να δεσμεύεται ότι θα τηρήσει στάση υπομονής προτού καταστήσει πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, τα νούμερα για τον πληθωρισμό και η ξέφρενη ενεργειακή κρίση δείχνουν άλλα: ο βασικός δείκτης που παρακολουθεί η ΕΚΤ για τις πληθωριστικές προσδοκίες εκτινάχθηκε σήμερα στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015. 

Υπό τον φόβο μίας πιο γρήγορης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού ξέφυγαν σε υψηλό τριμήνου. Το κόστος δανεισμού στη γερμανική 10ετία εκτινάχθηκε προς στιγμή στο -0,172%, αγγίζοντας το υψηλοτερο επίπεδο από τα τέλη Ιουνίου. Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ενισχύθηκε περαιτέρω έξι μονάδες βάσης, στο 0,858%, ενώ αντίστοιχα υψηλά επίπεδα «χτύπησαν» και οι αποδόσεις των γαλλικών και ολλανδικών 10ετών. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η αποδοση του 10ετούς ξέφυγε στο 0,87% με το spread να παραμένει συγκρατημένο στις 107 μονάδες βάσης καθότι αυξήθηκαν σημαντικά και οι γερμανικές αποδόσεις, ενώ στην πενταετία αυξήθηκε στο 0,08%. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και η αμερικανική αγορά κρατικού χρέους, όπου το κόστος δανεισμού στη 10ετία έφθασε έως το 1,54%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, με την απόδοση μάλιστα του πενταετούς να επιστρέφει στα υψηλά που είχε αγγίξει στην αρχή της πανδημίας. 

Η ξέφρενη άνοδος του κόστους δανεισμού έπληξε τα μέγιστα τις μετοχές τεχνολογίας τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Wall Street, ασκώντας πιέσεις στους βασικούς χρηματιστηριακούς δείκτες. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκανε βουτιά 2,2% στη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάρκεια δύο μηνών, με τον κλάδο τεχνολογίας να βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση 5% και να αγγίζει χαμηλό διμήνου.

Ο DAX στην Φρανκφούρτη κατέγραψε απώλειες 2,1%, ο CAC 40 στο Παρίσι 2,2%, ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο 0,5%. Μοναδικό «φωτεινό σημείο» η ενέργεια, καθώς η τιμή brent στο Λονδίνο «έσπασε» ενδοσυνεδριακά το φράγμα των 80 δολαρίων, για να επιστρέψει σε μικρή διόρθωση. 

Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η επιδείνωση του επενδυτικού κλίματος μετά τα μηνύματα για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, που βρίσκεται υπό διπλή κρίση, τόσο του κινεζικού κολοσσού Evergrande όσο και της έλλειψης ενέργειας. Η εξέλιξη αυτή αποτυπώνεται στη συγκράτηση της κερδοφορίας του κινεζικού βιομηχανικού τομέα, που έκοψε ταχύτητα για έκτο διαδοχικό μήνα τον Αύγουστο. 

Σε «βαθύ κόκκινο» μέχρι αυτή την ώρα και οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street που κατέγραφαν απώλειες από 1,5% έως 2,5%, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στην τεχνολογία. «Βαρίδι» και τα νέα στοιχεία που έδειξαν ότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ γνώρισε αυτό το μήνα την χειρότερη επιδείνωση από τον Φεβρουάριο. «Οι καταναλωτές συνεχίζουν να ανησυχούν από τις ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα, την απειλή του υψηλότερου πληθωρισμού αλλά και την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα, για τον αντίκτυπο που θα έχουν στη ζωή τους και στην οικονομία», επισημαίνουν αναλυτές της Wall Street.  
  
moneyreview.gr

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News