Business & Finance Τρίτη 28/09/2021, 15:41
ΑΓΟΡΕΣ

Πετρέλαιο: «Επικίνδυνες αναρριχήσεις» – Το μπρεντ ξεπέρασε τα 80 δολάρια

Η αγορά του πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση της ημερήσιας παραγωγής

Πετρέλαιο: «Επικίνδυνες αναρριχήσεις» – Το μπρεντ ξεπέρασε τα 80 δολάρια

Ασυγκράτητες δείχνουν οι τιμές του πετρελαίου, καθώς καταγράφουν κέρδη για έκτη διαδοχική συνεδρίαση, με αυτή του μπρεντ να «αναρριχάται» σε υψηλό τριών ετών. Στην αγορά του ορυκτού καυσίμου εξακολουθούν να κυοφορούνται ανησυχίες για τη συρρίκνωση των προμηθειών, την ίδια ώρα που η ζήτηση παρουσιάζει συνεχόμενα αυξητικές τάσεις. Ωστόσο η ενεργειακή κρίση στην Κίνα που έχει εξαναγκάσει το Πεκίνο να δώσει εντολή στα εργοστάσια να μειώσουν την παραγωγή τους, περιόρισε στη συνέχεια τα κέρδη στις τιμές. 

Περί τις 15:35 ώρα Ελλάδος η τιμή του μπρεντ ενισχυόταν 0,52% στα 79,94 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κατά τη διάρκεια της ημέρας «σκαρφαλώσει» έως τα 80,75 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Την ίδια ώρα η τιμή του αργού κατέγραφε κέρδη 0,78%, στα 76,06 δολάρια το βαρέλι, έχοντας κάνει ένα πέρασμα από τα 76,67 δολάρια, ένα υψηλό από τον περασμένο Ιούλιο. 

Η αγορά του πετρελαίου βρίσκεται αντιμέτωπη με μείωση της ημερήσιας παραγωγής. Οι τυφώνες Άιντα και Νίκολας που έπληξαν τον Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ σε διάστημα μικρότερο των τριών εβδομάδων, προκάλεσαν καταστροφές σε πλατφόρμες, αγωγούς και μονάδες επεξεργασίας, με αποτέλεσμα να κλείσει η υπεράκτια παραγωγή για μήνες. 

Κι ενώ στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού υφίστανται αυτά τα προβλήματα, δύο από τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, οι Νιγηρία και η Αγκόλα θα δυσκολευθούν πολύ να ευθυγραμμισθούν με τις ποσοστώσεις του Οργανισμού αναφορικά με την ημερήσια παραγωγή τους, τουλάχιστον έως το επόμενο έτος, σύμφωνα με εκπροσώπους των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις δύο αυτές αφρικανικές χώρες. Η έλλειψη επενδύσεων και τα προβλήματα συντήρησης, είναι οι λόγοι στους οποίους επικεντρώθηκαν τα στελέχη των εταιρειών για τις δυσοίωνες προβλέψεις τους. 

Οι περιπτώσεις των δύο χωρών αντανακλά περίπου την κατάσταση που βιώνουν τα περισσότερα μέλη της συμμαχίας ΟΠΕΚ+, καθώς ναι μεν έχουν μειώσει την ημερήσια παραγωγή τους στο πλαίσιο της συμφωνίας του Οργανισμού, ωστόσο με τη ζήτηση να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο αδυνατούν πλέον να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς. 

«Οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν, καθώς το έλλειμμα στις προμήθειες επιμένει με αποτέλεσμα τα αποθέματα να υποχωρούν στα χαμηλότερα επίπεδα για δεκαετίες», αναφέρει η Barclays σε σημείωμά της, στο οποίο κάνει προβλέψεις ότι οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν το 2022 στα 77 δολάρια για το μπρεντ και στα 74 δολάρια για το αργό. 

Από τη μεριά της η Morgan Stanley, προβλέπει ότι η τιμή του μπρεντ θα διαμορφωθεί στα 77,50 δολάρια το βαρέλι κατά το γ΄ τρίμηνο του 2020 στο βασικό σενάριο και στα 85 δολάρια στο πιο αισιόδοξο. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News