Business & Finance Δευτέρα 13/09/2021, 22:00
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

«Τυφώνας» στην αγορά του πετρελαίου, «καταιγίδα» στις τιμές της ενέργειας

O αντίκτυπος του τυφώνα Αίντα, διαρκεί περισσότερο του αναμενομένου στην αγορά πετρελαίου.

«Τυφώνας» στην αγορά του πετρελαίου, «καταιγίδα» στις τιμές της ενέργειας

Σε υψηλό έξι εβδομάδων «σκαρφάλωσαν» στην πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας οι τιμές του πετρελαίου, καθώς το ενδεχόμενο να πλήξει νέος τυφώνας τον Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ, ενέτεινε τις ανησυχίες για την παραγωγή των διυλιστηρίων της περιοχής. 

Παράλληλα σήμερα ο ΟΠΕΚ προχώρησε σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεών του αναφορικά με τη ζήτηση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021, εξαιτίας της εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού. 

Περί τις 20:00 ώρα Ελλάδος, η τιμή του μπρεντ σημειώνει άνοδο 0,59% στα 73,35 δολάρια το βαρέλι και βρίσκεται σε τροχιά να κλείσει στο υψηλότερο επίπεδο από τις 3 Αυγούστου. Την ίδια ώρα η τιμή του αργού υπερέβη τα 70 δολάρια, κερδίζοντας 0,76% στα 70,23 δολάρια το βαρέλι, ένα υψηλό από τις 30 Ιουλίου. 

Η παραγωγή του ορυκτού καυσίμου στις ΗΠΑ εξακολουθεί να προκαλεί προβληματισμό στην αγορά πετρελαίου, με αποτέλεσμα σήμερα οι τιμές να καταγράφουν κέρδη και ο ευρωπαϊκός κλάδος ενέργειας να ολοκληρώσει τη συνεδρίαση με ράλι της τάξεως του 2,76%. 

Ενώ ακόμη δεν έχει επιστρέψει σε πλήρη δραστηριότητα η παραγωγή πετρελαίου στον Κόλπο του Μεξικού στις ΗΠΑ μετά το χτύπημα του τυφώνα Άιντα, η περιοχή ετοιμάζεται να δεχτεί νέο χτύπημα αυτή τη φορά από τον τυφώνα Νίκολας.
Η περιοχή του Κόλπου είναι από τις πιο δραστήριες στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία ακόμη δεν έχει συνέλθει από το πέρασμα του προηγούμενου τυφώνα. 

Όπως αναφέρει ο Νίσαντ Μπουσάν, ο αντίκτυπος του τυφώνα Αίντα, διαρκεί περισσότερο του αναμενομένου στην αγορά πετρελαίου, καθώς ακόμη παραμένουν κλειστά κάποια διυλιστήρια και μονάδες εξόρυξης. Οι τιμές ανεβαίνουν καθώς οι προμήθειες εμφανίζονται μειωμένες, από τη στιγμή που τα διυλιστήρια έχουν επιστρέψει μεν σε λειτουργία όχι όμως και οι μονάδες εξόρυξης. 

Σε περίπτωση που ο τυφώνας Νίκολας εξαναγκάσει σε κλείσιμο των μονάδων στον Κόλπο του Μεξικού, τότε είναι σχεδόν σίγουρο ότι οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν ακόμη περαιτέρω, σε μια εποχή που ο πληθωρισμός ανεβάζει ταχύτητα μήνα με τον μήνα και το πετρέλαιο συνιστά έναν από τους κινητήριους μοχλούς για τις τιμές καταναλωτή. 

Ένα άλλο στοιχείο που προξενεί προβληματισμό, είναι το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος συμφώνησε να πουλήσει αργό πετρέλαιο από τα εθνικά αποθέματα έκτακτης ανάγκης, σε οκτώ εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των Exxon Mobil, Chevron και Valero, σε μια προγραμματισμένη δημοπρασία προκειμένου να αντλήσει κεφάλαια για τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό. Την ίδια ώρα το Πεκίνο σχεδιάζει να προβεί σε παρόμοια κίνηση, ωστόσο στόχος της κινεζικής κυβέρνησης είναι να ενισχύσει τις προμήθειες πετρελαίου στην κινεζική αγορά και όχι η άντληση κεφαλαίων. 

Παράλληλα σήμερα ο ΟΠΕΚ στο τακτικό του μηνιαίο δελτίο αναθεώρησε πτωτικά τις εκτιμήσεις για τη ζήτηση. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις του, το τέταρτο τρίμηνο η ζήτηση αναμένεται να φθάσει στα 99,70 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά το δ΄ τρίμηνο του 2021, έναντι των εκτιμήσεων του περασμένου μήνα για 110 εκατ. βαρέλια ημερησίως. 

Με τις τιμές του πετρελαίου να έχουν πάρει την ανιούσα και τον πληθωρισμό να ανεβάζει ταχύτητα, υπάρχει ο κίνδυνος να ξεφύγει ακόμη περισσότερο το κόστος μετακίνησης των εμπορευμάτων κι ενώ ήδη τα πάντα στις εφοδιαστικές αλυσίδες έχουν ακριβύνει. Σε περίπτωση που η παραγωγή στις ΗΠΑ αντιμετωπίσει νέα προβλήματα, είναι πολύ πιθανό ο στρατηγικός σχεδιασμός από τις κεντρικές τράπεζες έως τις επιχειρήσεις ακόμη και των νοικοκυριών να χρειασθεί αναπροσαρμογή. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News