Business & Finance Τρίτη 27/07/2021, 21:27
ΑΓΟΡΕΣ

UBS για μεταλλάξεις: Δικαιολογημένες αλλά υπερβολικές οι ανησυχίες της αγοράς

Το 97% όσων νοσηλεύονται με κορωνοϊό είναι ανεμβολίαστοι - Πλήρης στήριξη των οικονομιών από τις κεντρικές τράπεζες

UBS για μεταλλάξεις: Δικαιολογημένες αλλά υπερβολικές οι ανησυχίες της αγοράς

Η έξαρση των κρουσμάτων της μεταδοτικότατης μετάλλαξης Δέλτα συνέχισε και την προηγούμενη εβδομάδα να προκαλεί διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια, οδηγώντας σε ημερήσια πτώση της τάξης του 1,6% στις παγκόσμιες αγορές την 19η Ιουλίου. Σε εβδομαδιαία βάση, τα κρούσματα της COVID-19 στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 70%, ενώ οι θάνατοι κατά 26%, σύμφωνα με το CDC (Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ), ενώ ο Δρ. Άντονι Φάουτσι, κορυφαίος ιατρικός σύμβουλος του προέδρου Τζο Μπάιντεν, δήλωσε ότι η μετάλλαξη Δελτα είναι πλέον η επικρατούσα παγκοσμίως.

Όμως, παρά τα αποθαρρυντικά γεγονότα, η UBS θεωρεί ότι η ανάκαμψη στις αγορές κατά τη διάρκεια της εβδομάδας – με τις μετοχές να σημειώνουν ιστορικό υψηλό με αύξηση 1,2% την Παρασκευή – ήταν δικαιολογημένη. Οι περισσότερες έρευνες συνεχίζουν να επιβεβαιώνουν ότι τα εμβόλια είναι αποδοτικά έναντι αναδυόμενων μεταλλάξεων και έχουν βελτιώσει την αναλογία μεταξύ κρουσμάτων και θανάτων ή νοσηλεύσεων. Για παράδειγμα, το CDC επεσήμανε επίσης ότι το 97% όσων νοσηλεύονται όντας θετικοί στον ιό είναι ανεμβολίαστοι. Εφόσον ασκείται λιγότερη πίεση στα εθνικά συστήματα υγείας, το ενδεχόμενο επιβολής καθολικών lockdown έχει μειωθεί. Συνεπώς η UBS πιστεύει ότι ο δρόμος προς την κανονικότητα σε οικονομικό επίπεδο θα συνεχιστεί, μέσω της υποστήριξης της ανάπτυξης και των επενδύσεων. Παράλληλα, αναμένει ότι οι επενδυτές θα εστιάσουν ιδίως στην ισχυρή αύξηση των εσόδων και την συνέχιση της στήριξης στη νομισματική πολιτική.

Συμπέρασμα: μολονότι η πανδημία θα προκαλέσει κατά πάσα πιθανότητα περαιτέρω διακυμάνσεις και ο ρυθμός των εμβολιασμών σε παγκόσμιο επίπεδο υποχώρησε πρόσφατα από το υψηλό των περίπου 40 εκατομμυρίων ανθρώπων τη μέρα στα 29 εκατ., η πρόοδος προς τον περιορισμό του ιού συνεχίζεται. Η UBS πιστεύει ότι οι επενδυτές θα έπρεπε να προετοιμαστούν για τη χαλάρωση των μέτρων και την ανάκαμψη.

Η ΕΚΤ τονίζει την ανάγκη για διαρκή ενίσχυση από τις κεντρικές τράπεζες

Οι ανησυχίες σχετικά με την πρώιμη σύσφιξη της ρευστότητας από τις κεντρικές τράπεζες, θέτοντας εμπόδια στην ανάπτυξη, έχουν επίσης συμβάλλει στις διακυμάνσεις στα χρηματιστήρια. Ωστόσο, οι κεντρικές τράπεζες μέσω ενεργειών και δηλώσεων αφήνουν να εννοηθεί ότι αυτές οι ανησυχίες είναι υπερβολικές και ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει η στήριξη της ανάπτυξης. Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ καθησύχασε τους επενδυτές, καθώς υποσχέθηκε ότι θα διατηρήσει το επιτόκιο δανεισμού σε αρνητικό επίπεδο, ώστε να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό. Η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της ΕΚΤ, δήλωσε ότι ήταν «εντελώς πρώιμη» η συζήτηση σχετικά με τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ αξίας 1,85 τρισ. ευρώ. Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η People’s Bank of China ανακοίνωσε ότι θα μειώσει το ύψος των απαιτούμενων διαθέσιμων κεφαλαίων για σχεδόν όλες τις κινεζικές τράπεζες κατά 50 μονάδες βάσης, που πρόκειται για το μεγαλυτερο μέτρο χαλάρωσης που έχει επιβληθεί από τον Ιανουάριο του 2020. Αυτή η κίνηση υποστηρίζει την άποψή μας ότι το Πεκίνο υιοθετεί μία στρατηγική στραμμένη υπέρ της ανάπτυξης, καθώς αντιμετωπίζει άνιση ανάκαμψη. Τέλος, η UBS αναμένει ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα επιβεβαιώσει στη συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας πως οποιαδήποτε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα είναι σταδιακή.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News