Business & Finance Παρασκευή 13/08/2021, 16:05
ΑΓΟΡΕΣ

BofA: Οι επενδυτές «ψηφίζουν» ευρωπαϊκές μετοχές αξίας

BofA: Οι επενδυτές «ψηφίζουν» ευρωπαϊκές μετοχές αξίας

Ξεκάθαρη προτίμηση στις λεγόμενες μετοχές αξίας και όχι σε αυτές της ανάπτυξης έδειξαν οι επενδυτές την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η Bank of America (BofA). Οι επενδυτές επίσης δείχνουν τη δεδομένη στιγμή να ελκύονται περισσότερο από τις ευρωπαϊκές μετοχές και γι αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι σε κάθε μία συνεδρίαση του Αυγούστου καταγράφουν ιστορικά υψηλά ρεκόρ, έχοντας φθάσει το σερί τους στις δέκα διαδοχικές συνεδριάσεις, το μακροβιότερο σερί από το 1999.

Οι δύο ευρωπαϊκοί κλάδοι στους οποίους έχουν κατευθυνθεί τα περισσότερα κεφάλαια την προηγούμενη εβδομάδα είναι των δομικών υλικών και ο χρηματοπιστωτικός με τις εισροές στον πρώτο να ανέρχονται στο 1,5 δισ. δολάρια (το υψηλότερο επίπεδο σε 8 εβδομάδες) και στα 2,6 δισ. δολάρια για τον δεύτερο, το υψηλότερο επίπεδο σε διάστημα 10 εβδομάδων. Αντιθέτως ο κλάδος της τεχνολογίας (μετοχές ανάπτυξης) είδε το μικρότερο ποσό εισροών σε επτά εβδομάδες.

Οι αναλυτές αναφέρουν ότι οι κλάδοι των δομικών υλικών και ο χρηματοπιστωτικός έμειναν για πάρα πολύ καιρό στην «αφάνεια» και θεωρούνταν ότι υπο-απέδιδαν σε σχέση με τη δυναμική τους. 

Ένα γεγονός που χρήζει ιδιαίτερης αναφοράς, είναι ότι για τις εταιρείες των δομικών υλικών πρωτίστως αλλά και των πρώτων υλών, το μομέντουμ είναι καθολικά με το μέρος τους από τη στιγμή που η διακίνηση των προϊόντων σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμετωπίζει ευρείας κλίμακας δυσκολίες. Όπως επισημαίνει η BofA, το κόστος για να μεταφερθεί ένα εμπορευματοκιβώτιο από το λιμάνι της Σαγκάης σε αυτό του Ρότερνταμ, από τα 2.000 δολάρια πριν από 18 μήνες, έχει εκτιναχθεί στα 18.000 δολάρια. 

Κάπως έτσι οι τιμές στις πρώτες ύλες έχουν πάρει την ανιούσα και κάπως έτσι οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ -οι τιμές δηλαδή των προϊόντων που αγοράζουν τα εργοστάσια για να τα επεξεργαστούν- σκαρφάλωσαν σε υψηλό περισσότερο των 10 ετών τον Ιούλιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν χθες.  

Από την άλλη στα funds που επενδύουν σε μετοχές οι εισροές ανήλθαν σε παγκόσμιο επίπεδο ανήλθαν στα 15,7 δισ. δολάρια, καθώς οι τοποθετήσεις σε μετοχές από τους πελάτες των αμερικανικών επενδυτικών τραπεζών που διαχειρίζονται περιουσιακά στοιχεία ύψους 3,2 τρισ. δολαρίων, έφθασαν στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News