BUSINESS & FINANCE

Το διπλό δώρο της Fed στις αγορές – Πώς θα επηρεαστεί η Αθήνα

Το διπλό δώρο της Fed στις αγορές – Πώς θα επηρεαστεί η Αθήνα

Έναρξη της μείωσης του προγράμματος αγοράς ομολόγων (tapering) εντός του 2021, αλλά όχι άμεση αύξηση των επιτοκίων. Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας (Federal Reserve) των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, από τα χείλη του οποίου κρέμονταν επί σειρά ημερών όλες οι αγορές.

Η αμερικανική οικονομία, όπως εξήγησε αναλυτικά, έχει κάνει επαρκή πρόοδο και επομένως δεν χρειάζεται τόσο μεγάλη νομισματική στήριξη. Αλλά, ακόμη πρέπει να διανύσουμε πολύ δρόμο για την πλήρη επιστροφή της απασχόλησης στα προ-Covid επίπεδα. 

Τι σημαίνουν όμως, όλα αυτά για τους επενδυτές και τις διεθνείς αγορές;

Το πρώτο και κυριότερο είναι ότι η Fed έκανε εγκαίρως ξεκάθαρο ότι θα ξεκινήσει έως τα τέλη του 2021 την απόσυρση της άφθονης και φθηνής ρευστότητας προς τις αγορές. Αποτέλεσμα είναι -σε πρώτη φάση- οι επενδυτές να μην αιφνιδιαστούν, όπως έγινε το 2013.

Άλλωστε, τα πρακτικά της Federal Reserve από τη συνεδρίαση του Ιουλίου είχαν ήδη δώσει μια πρώτη γεύση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων ανέρχεται αυτή την στιγμή σε 120 δισ. δολάρια μηνιαίως, ένα ποσό που έχει συμβάλλει τα μέγιστα στην ανάκαμψη των αμερικανικών και των διεθνών χρηματιστηρίων από τα πανδημικά χαμηλά (Μάρτιος – Απρίλιος 2020).

Λήξη συναγερμού για τα επιτόκια

Την ίδια ώρα, ο Πάουελ έκανε τη χάρη στις αγορές, ξεκαθαρίζοντας ότι η έναρξη του tapering δεν σηματοδοτεί και την άμεση αύξηση των μηδενικών επιτοκίων, κάτι το οποίο ικανοποίησε τους επενδυτές, όπως φάνηκε κι από την ανοδική αντίδραση της Wall Street. 

«Ο χρόνος και ο ρυθμός της επικείμενης μείωσης δεν αποτελεί απευθείας ένδειξη σχετικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων, για τα οποία αποφασίζουμε με πιο αυστηρά κριτήρια» ξεκαθάρισε ο επικεφαλής της Fed, σε μια προσπάθεια να «καλμάρει» τις ανησυχίες.

Δεν πρόκειται, συνέχισε, να υπάρξει άμεση αύξηση των μηδενικών επιτοκίων, καθώς «πρέπει να διανύσουμε πολύ έδαφος» μέχρι η οικονομία να ανακτήσει τα προ-πανδημίας επίπεδα της απασχόλησης. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο δείκτης ανεργίας διαμορφώθηκε στο 5,4% τον Ιούλιο, αισθητά κάτω του 14,8% τον Απρίλιο του 2020. Ωστόσο, η αορά εργασίας ακόμη δεν έχει φθάσει στα προ-κρίσης επίπεδα (η ανεργία τον Φεβρουάριο του 2020 βρισκόταν στο 3,5%).

Οι δύο χάρες του Πάουελ

Ανακεφαλαιώνοντας, επομένως, ο Τζερόμ Πάουελ, αν και επιβεβαίωσε την προοπτική άμεσης έναρξης του tapering, επί της ουσίας προσέφερε ένα διπλό δώρο στις αγορές. Αφενός τις προειδοποίησε έγκαιρα, αποτρέποντας τις δυσάρεστες εκπλήξεις. Αφετέρου τις διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει άμεση αύξηση των επιτοκίων.

Αυτό, όπως είναι εύλογο, λειτουργεί καθησυχαστικά για τις μετοχές τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με τους επενδυτές να διαθέτουν επαρκή χρόνο, προκειμένου να προετοιμαστούν κατάλληλα και να μην αιφνιδιαστούν.

«Η αύξηση των επιτοκίων είναι μακριά και οι επενδυτές είναι χαρούμενοι γι’ αυτό. Νομίζω ότι ο Πάουελ αξίζει να πιστωθεί τα εύσημα, καθώς προετοίμασε σωστά την αγορά για το tapering» εξηγεί ο Michael Arone, επικεφαλής της State Street Global Adivsors. 

Θετικό νέο για την Αθήνα

H διατήρηση της ηρεμίας στις διεθνείς αγορές αναμένεται να ωφελήσει σημαντικά και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο παραδοσιακά είναι αρκετά ευερέθιστο στις βίαιες μεταβολές της Ευρώπης. 

Όσο οι ξένες αγορές παραμένουν ήρεμες και αποφεύγουν την απότομη διόρθωση, τόσο καλύτερες είναι οι συνθήκες για τον Γενικό Δείκτη, ο οποίος δίνει τη δική του «μάχη» για την ανοδική κίνηση προς τις 950 μονάδες.

Σε συνδυασμό δε, με την επιβεβαίωση των αισιόδοξων τουριστικών προοπτικών, της αναπτυξιακής ορμής της οικονομίας και της βελτίωσης των εταιρικών μεγεθών, καλλιεργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση έτι περισσότερων κεφαλαίων στη Λεωφόρο Αθηνών.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News