Business & Finance Τετάρτη 6/10/2021, 21:20
ΑΓΟΡΕΣ

Ο φόβος του πληθωρισμού «σαρώνει» αγορές ομολόγων και μετοχών

Ο φόβος του πληθωρισμού «σαρώνει» αγορές ομολόγων και μετοχών

Σε «άγριο σφυροκόπημα» βρέθηκαν σήμερα οι αγορές κρατικών ομολόγων και μετοχών, με τον πληθωρισμό να έχει γίνει πλέον μόνιμο σημείο ανησυχίας, καθώς η ενεργειακή κρίση φαίνεται να ξεφεύγει του ελέγχου με εκρηκτικές αυξήσεις των τιμών ορυκτών καυσίμων και τα προβλήματα της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. 

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ έδειξαν ότι δημιουργήθηκαν το Σεπτέμβριο περισσότερες του αναμενομένου θέσεις εργασίας, δίδοντας «τροφή» στις προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει στο tapering το Νοέμβριο, ανοίγοντας το δρόμο για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, την ώρα που αρκετές κεντρικές τράπεζες ανά τον πλανήτη προχωρούν σε επιτοκιακές αυξήσεις. Αναλυτές θεωρούν πλέον βέβαιο ότι η Fed θα ανακοινώσει την έναρξη του tapering τον επόμενο μήνα, εκτός και εάν τα στοιχεία για την απασχόληση της Παρασκευής εκπλήξουν αρνητικά.  

Σε υψηλά τριμήνου οι ομολογιακές αποδόσεις

Μέσα σε αυτό το πληθωριστικό περιβάλλον, οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ εκτινάχθηκαν ξανά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο, για να πάρουν ωστόσο μία ανάσα στο τέλος της συνεδρίασης, καθώς οι αμερικανικές αποδόσεις γύρισαν σε πτώση. Ακόμη μεγαλύτερες ήταν οι ρευστοποιήσεις στην ευρωπεριφέρεια, όπου το κόστος δανεισμού πέρασε νέα σημαντικά ορόσημα. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε τέσσερις μονάδες βάσης αγγίζοντας αρχικά το -0,147%, για να επιστρέψει ωστόσο στο κλείσιμο στο -0,18%, με άνοδο περίπου μίας μονάδας βάσης. Την αφορμή για τη διόρθωση έδωσε η αλλαγή κατεύθυνσης των αμερικανικών αποδόσεων που γύρισαν σε πτώση μετά τα στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ, που έδειξαν μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση το Σεπτέμβριο. 

Στην ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ξέφυγε επτά μονάδες βάσης, ξεπερνώντας το φράγμα του 0,90%, στο 0,93%, για να κλείσει τελικά στο 0,88%. Στο ίδιο μοτίβο και οι ελληνικές αποδόσεις, καθώς στη 10ετία έφθασε προς στιγμή έως το 0,92% για να κλείσει τελικά στο 0,88% με το spread στις 114 μονάδες βάσης. Αντίστοιχη η άνοδος των αποδόσεων και στην πενταετία, κλείνοντας στο 0,09%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά άγγιξε και το 0,15%. 

“Οι κεντρικοί τραπεζίτες επιμένουν ότι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές θα είναι προσωρινές. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές αποτελούν πλέον ένα δόγμα επαναλαμβανόμενο που οι αγορές αρχίζουν να αγνοούν, καθότι στις δηλώσεις τους διαφαίνεται μία αλλαγή τόνου που αποτυπώνει τις ανησυχίες τους”, αναφέρουν αναλυτές της ING. 

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά ταμπλό

Ρευστοποιήσεις και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, τα οποία «λύγισαν» υπό το βάρος των απωλειών του κλάδου αυτοκινήτου, λιανεμπορίου και ταξιδίων, που ξεπέρασαν το 2,5%, καθοδηγώντας την πτώση σε ολοκληρη την αγορά, εν μέσω ανησυχιών ότι η περαιτέρω κλιμάκωση του πληθωρισμού θα πλήξει την ανάπτυξη της οικονομίας. Ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 1%, χάνοντας όλα σχεδόν τα κέρδη της Τρίτης. 

«Η Ευρωζώνη είναι από τους μεγαλύτερους χαμένους από την αλματώδη άνοδο των τιμών φυσικού αερίου στον ανεπτυγμένο κόσμο. Οι τελευταίες εξελίξεις θα μπορούσαν να εξανεμίσουν το εμπορικό πλεόνασμα της Ευρώπης εάν οι αυξήσεις συνεχιστούν», εκτιμά η Deutsche Bank. Ο STOXX 600 βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε επίπεδα 5,5% χαμηλοτερα από το ιστορικό υψηλό του Αυγούστου. 

Ο δείκτης DAX στην Φρανκφούρτη έκανε «βουτιά» 1,5% από τη στιγμή που τα στοιχεία για τις βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία υποχώρησαν περισσότερο του αναμενομένου τον Αύγουστο λόγω μειωμένης ζήτησης. 

Από την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων επηρεάστηκαν και οι τράπεζες, οι οποίες υποχώρησαν 0,2%, παρότι ήταν από τις μικρότερες απώλειες. 
  
Σε απώλειες και η Wall Street καθώς τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την απασχόληση στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ ενισχύουν το σενάριο για πιο αυστηρή νομισματική πολιτική από τη Fed. 

Ασφαλές καταφύγιο το δολάριο, το οποίο συνέχισε με ανοδικό «καλπασμό», με το δείκτη δολαρίου να ενισχύεται 0,4% στις 94,404 μονάδες. 

Οσον αφορά στο πετρέλαιο, οι τιμές υπαναχώρησαν από τα αρχικά υψηλά τους, σημειώνοντας απώλειες περίπου 2% στον απόηχο των στοιχείων που έδειξαν απρόσμενη αύξηση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα. 
   
moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News