Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 19:43
ΟΜΟΛΟΓΑ

Εξοδο με 30ετές ετοιμάζει η Ιταλία – ανέβηκαν οι αποδόσεις της

Εξοδο με 30ετές ετοιμάζει η Ιταλία – ανέβηκαν οι αποδόσεις της

Εντονες πιέσεις ασκήθηκαν στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων μακράς διάρκειας στη σημερινή συνεδρίαση, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες αγορές όπου το κλίμα παρέμεινε υποτονικό. 

Οι ιταλικές πιέσεις πυροδοτήθηκαν από φημολογίες ότι η χώρα σχεδιάζει να εκδώσει ομόλογο 30ετούς διάρκειας, πιθανόν και την επόμενη εβδομάδα, πέραν από τις υπόλοιπες προγραμματισμένες εκδόσεις. Η απόδοση του ιταλικού 30ετούς ενισχύθηκε πέντε μονάδες βάσης στο 1,95%, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Σεπτέμβριο. Επίσης, ενώ η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε αμετάβλητη στο 0,85%, το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού διευρύνθηκε ενδοσυνεδριακά πάνω από τις 109 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Φεβρουαρίου. 

Οι φημολογίες για έκδοση νέου 30ετούς λαμβάνουν χώρα μετά το νέο πακέτο μέτρων ύψους 40 δισ.ευρώ που παρουσίασε η ιταλική κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι τον προηγούμενο μήνα, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού συνεχίζει να δοκιμάζει τις αντοχές της οικονομίας. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και η αβεβαιότητα ως προς τον χρόνο που η ιταλική κυβέρνηση θα καταθέσει το εθνικό της σχέδιο ανάκαμψης, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, οι μεταβολές ήταν από ήπιες έως ανεπαίσθητες. Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σταθερή στο 0,96% με το spread στις 119 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους με λήξη το 2025 και 2026 σημειώθηκε οριακή πτώση με τις αποδόσεις στο -0,06% και 0,17% αντίστοιχα. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ αυξήθηκε στα 197 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 97 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Στον «πυρήνα», οι αποδόσεις των γερμανικών παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες, κινούμενες μεταξύ -0,24% και -0,23%, στον απόηχο μίας σειράς δηλώσεων από διαμορφωτές νομισματικής πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικου για τον πληθωρισμό.

Αξιωματούχοι της Fed προσπάθησαν εκ νέου να διασκεδάσουν τις ανησυχίες περί πληθωρισμού, οδηγώντας σε αποκλιμάκωση και τις αμερικανικές ομολογιακές αποδόσεις. Μία ημέρα νωρίτερα, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη μπορεί να κινηθεί στην περιοχή του 1% το επόμενο έτος και ότι οι στοχευμένες πράξεις μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης θα αποδειχθούν αποτελεσματικές.

Η απόφαση της Τράπεζας της Αγγλίας να αρχίσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων της ενώ αναθεώρησε επί τα βελτίω τις προβλέψεις της για την φενική ανάπτυξη της οικονομίας δεν άσκησε κανέναν αντίκτυπο στην αγορά κρατικού χρέους. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News