Business & Finance Πέμπτη 6/05/2021, 14:54
BUSINESS & FINANCE

Τράπεζα της Αγγλίας: «Σήμα» τερματισμού των μέτρων στήριξης από τον Αύγουστο

Μειώνει κατά 50 δισ. στερλίνες τις αγορές ομολόγων

Τράπεζα της Αγγλίας: «Σήμα» τερματισμού των μέτρων στήριξης από τον Αύγουστο

Στην επιβράδυνση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων προχώρησε η Τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), η οποία άφησε «ανοιχτό» το ενδεχόμενο τερματισμού του πανδημικού πακέτου βοήθειας εντός του 2021.

Κι αυτό, χάρη στην ισχυρή ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας, η οποία εκτιμάται ότι θα επιστρέψει στα προ-κρίσης επίπεδα αρκετά νωρίτερα απ’ ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, καθώς ο εμβολιασμός έχει ήδη οδηγήσει στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Έτσι, η BoE εντάσσεται σε μια σειρά κεντρικών τραπεζών ανά τον κόσμο, οι οποίες προχωρούν σε σταδιακή απόσυρση των νομισματικών μέτρων στήριξης, δεδομένου του αισθητού περιορισμού των επιπτώσεων των lockdowns στις εθνικές οικονομίες.

Μόλις την Τρίτη, άλλωστε, η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, άφησε «ανοιχτό» το σενάριο αύξησης των μηδενικών επιτοκίων κατά τους επόμενους μήνες, προκειμένου να μην «υπερθερμανθεί» η αμερικανική οικονομία.

Από την πλευρά της, η κεντρική τράπεζα της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα την πρόθεση σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής εντός του 2021.

Σύμφωνα με το χρονογιάγραμμα της BoΕ, ο τρέχων γύρος του προγράμματος αγοράς ομολόγων θα περιοριστεί στα 100 δισ. στερλίνες από 150 δισ. στερλίνες προηγουμένως, με τα μέτρα νομισματικής στήριξης να τερματίζονται ακόμη και εντός Αυγούστου.

«Υπάρχει ξεκάθαρη ένδειξη ότι η οικονομία αναπτύσσεται τάχιστα, με τις δαπάνες νοικοκυριών και εταιρειών να αυξάνονται ανεπάντεχα, και την καταναλωτική – επιχειρηματική εμπιστοσύνη να ανακάμπτει» δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της αγγλικής κεντρικής τράπεζας, Άντι Χαλντέιν.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News