Business & Finance Τετάρτη 5/05/2021, 19:19
ΟΜΟΛΟΓΑ

Με οριακή άνοδο, στο 0,96%, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Με οριακή άνοδο, στο 0,96%, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς

Με το βλέμμα στραμμένο στην νέα ελληνική έκδοση πενταετούς ομολόγου κινήθηκε η αγορά κρατικού χρέους στην ευρωπεριφέρεια, καθώς μάλιστα η νέα προσφορά αποδείχθηκε ιδιαίτερα επιτυχημένη με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 3 δισ.ευρώ και με τη ζήτηση να εκτινάσσεται πάνω από τα 20 δισ.ευρώ. 

Η νέα έκδοση λαμβάνει χώρα μετά την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας μας από την S&P τον Απρίλιο, με τον οίκο να διαβλέπει περαιτέρω περιώρια βελτίωσης του ελληνικού αξιόχρεου, λαμβάνοντας υπόψη τη θετική προοπτική που έδωσε στην αξιολόγηση, η οποία απέχει τώρα μόλις δύο μονάδες από την επενδυτική βαθμίδα. Η προοπτική της περαιτέρω βελτίωσης αυξάνει τις πιθανότητες επιστροφής της Ελλάδας στο investment grade που έχασε πριν από μία δεκαετία στην κρίση χρέους.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς αυξήθηκε οριακά εν μέσω της νέας προσφοράς αλλά και της γενικότερης ανοδικής τάσης στις αποδόσεις του ευρώ, διαμορφούμενη στο 0,96% με το spread στις 119 μονάδες βάσης. Στους βραχυπρόθεσμους τίτλους με λήξη το 2025 και 2026, η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,08% και 0,17% αντίστοιχα. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ διαμορφώθηκε στα 80 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 48 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. 

Νωρίτερα, τα στοιχεία για τον κλάδο υπηρεσιών στην Ευρωζώνη για τον Απρίλιο έδειξαν ότι η δραστηριότητα στην Ισπανία αναπτύχθηκε για πρώτη φορά από πέρυσι τον Ιούλιο, παρότι συνέχισε να συρρικνώνεται στην Ιταλία, όμως δεν είχαν σημαντικό αντίκτυπο στην αγορά. 

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ενισχύθηκε μία μονάδα βάσης, στο -0,23%, ακολουθώντας την άνοδο και των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. 

Οι αποδόσεις επέστρεψαν σε άνοδο, καθώς οι μετοχές ανέκαμψαν από την απότομη πτώση της Τρίτης η οποία ώθησε τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του κρατικού χρέους. 

Αναλυτές επικαλούνται την αναστάτωση που προκάλεσαν στις αγορές οι δηλώσεις της υπουργού Οικονομικών της ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, ότι ενδεχομένως να χρειαστούν επιτοκιακές αυξήσεις για να σταματήσουν την υπερθέρμανση της οικονομίας. Η Γέλεν διευκρίνισε επίσης ότι δεν θεωρεί τον πληθωρισμό πρόβλημα για την αμερικανική οικονομία και είπε ότι οι όποιες πληθωριστικές πιέσεις θα είναι προσωρινές. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News