Business & Finance Τρίτη 23/03/2021, 19:28
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε σταθερή αποκλιμάκωση οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων

Σε σταθερή αποκλιμάκωση οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων

Παρά τη νέα προσφορά σε ομόλογα της Ε.Ε., η αποκλιμάκωση των αποδόσεων του ευρώ συνεχίστηκε και στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς η ανησυχία και η αβεβαιότητα από το νέο γύρο lockdowns στην Ευρώπη κρατά σταθερό το ενδιαφέρον των επενδυτών στην αγορά κρατικού χρέους. 

Στην ελληνική αγορά, η αποκλιμάκωση έγινε περισσότερο αισθητή με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ να διαμορφώνεται στα 156 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 129 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Η απόδοση στην παλαιά πενταετία (που λήγει το 2025) επέστρεψε στο 0,1%, οριακά πλέον από το μηδέν, ενώ η 10ετία «είδε» την απόδοσή της να αποκλιμακώνεται τέσσερις μονάδες βάσης στο 0,87% με το spread στις 121 μονάδες βάσης. 

Το περιβάλλον της αγοράς κρατικών ομολόγων παραμένει υποστηρικτικό, καθώς η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εξακολουθεί να είναι συγκρατημένη, στο 1,64%, εν αναμονή δε και της νέας ομολογιακής έκδοσης διετών ομολόγων από την οποία το αμερικανικό δημόσιο αναμένει να εξασφαλίσει 60 δισ.δολάρια. Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,34%. Σε αποσυμφόρηση και η απόδοση του ιταλικού 10ετούς, που υποχώρησε στο 0,63%, με το spread έναντι του αντίστοιχου γερμανικού να περιορίζεται στις 95 μονάδες βάσης.

Τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ έδειξαν ότι οι αγορές ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκαν κατά 21,9 δισ.ευρώ, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος της Φίλιπ Λέιν προειδοποίησε ότι η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα δύσκολο δεύτερο τρίμηνο, λόγω της νέας έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού. 

Η Ε.Ε. άντλησε το ποσό των 13 δισ.ευρώ από την έκδοση νέων κοινωνικών ομολόγων με σκοπό την χρηματοδότηση του προγράμματος κατά της ανεργίας SURE, παρότι υπήρξαν κάποιες ενδείξεις ότι η ακατάσχετη επενδυτική ζήτηση που είχε χαρακτηρίσει τις προηγούμενες εκδόσεις της αρχίζει να υποχωρεί. 

Η νέα έκδοση της Ε.Ε. με ομόλογα διάρκειας πέντε και 25 ετών, παρότι καλύφθηκε με άνεση, προσείλκυσε μικρότερη ζήτηση σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, φθάνοντας τα 81 δισ.ευρώ σε σχέση με το μέσο όρο των 180 δισ.ευρώ στις τρεις προηγούμενες εξόδους της στην αγορά. Με το ποσό αυτό, η Ε.Ε. καλύπτει πλέον τις ανάγκες χρηματοδότησης του προγράμματος SURE για το πρώτο τρίμηνο. 

moneyreview.gr

  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News