Business & Finance Παρασκευή 19/03/2021, 19:31
ΟΜΟΛΟΓΑ

«Γερή δόση» αποκλιμάκωσης για τις ελληνικές αποδόσεις

«Γερή δόση» αποκλιμάκωσης για τις ελληνικές αποδόσεις

«Ανάσα» πήρε η αγορά κρατικού χρέους του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με τις αποδόσεις να αποκλιμακώνονται μετά την χθεσινή μεγάλη άνοδο.

Περισσότερο αισθητό έγινε το κλίμα βελτίωσης στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, ειδικά στους βραχυπρόθεσμους τίτλους, καθώς η απόδοση του πενταετούς επέστρεψε στο 0,02%. Στη 10ετία, το κόστος δανεισμού περιορίστηκε στο 0,91% με το spread στις 120 μονάδες βάσης, ενώ στην παλαιά 10ετία επέστρεψε κάτω από το 0,80%, στο 0,79%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος φθάνοντας τα 240 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 108 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Στον «πυρήνα» του ευρώ, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς περιορίστηκε τρεις μονάδες βάσης, στο -0,29%, καταφέρνοντας να κλείσει την εβδομάδα στα ίδια επίπεδα με το τέλος της προηγούμενης. Στην αμερικανική αγορά κρατικού χρέους, παρά την οριακή αποκλιμάκωση, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε πάνω από το 1,70%, κλείνοντας ολόκληρη την εβδομάδα με άνοδο των οκτώ μονάδων βάσης.  

Η αγορά φαίνεται ότι «χώνεψε» πολύ γρήγορα την ανακοίνωση της Φέντεραλ Ριζέρβ ότι επιτρέπει την άρση των πιο χαλαρών κεφαλαιακών κανονισμών που εισήγαγε για τις τράπεζες στην αρχή της πανδημίας, εξέλιξη που αναμένεται να προκαλέσει ανησυχίες στις τράπεζες, οι οποίες περίμεναν και νέα παράταση. 

Παρότι οι αποδόσεις της Ευρωζώνης ήταν πιο συγκρατημένες στην άνοδό τους συγκριτικά με τις ΗΠΑ, εξακολουθεί να επικρατεί κλίμα ανησυχίας μετά δε, τη δέσμευση της ΕΚΤ να επιταχύνει τις αγορές ομολόγων. Καθοδηγούμενες από τις προσδοκίες ότι τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης στις ΗΠΑ θα ενισχύσουν τις προοπτικές ανάπτυξης και πληθωρισμού, οι ρευστοποιήσεις μεταφέρθηκαν και στην Ευρώπη, προκαλώντας έντονες ανησυχίες ότι οι χρηματοδοτικές συνθήκες θα γίνουν πιο αυστηρές σε μία περίοδο που η οικονομία της γηραιάς ηπείρου υπολείπεται κατά πολύ των ΗΠΑ λόγω των καθυστερήσεων στους εμβολιασμούς. 

«Μία εβδομάδα μετά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι επενδυτές διερωτώνται πότε ακριβώς θα αρχίσουν να αυξάνονται οι αγορές ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ», αναφέρει ο Μάικλ Λέιστερ, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. 
  
moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News