Business & Finance Τετάρτη 17/03/2021, 19:26
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σημαντική διόρθωση για τις αποδόσεις των ελληνικών

Σημαντική διόρθωση για τις αποδόσεις των ελληνικών

Περαιτέρω κλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων στη σημερινή συνεδρίαση, μετά τη νέα έκδοση 30ετούς, τον πρώτο τέτοιο τίτλο που εκδίδει το ελληνικό δημόσιο από το 2008, με τους επενδυτές να συνεχίζουν τις ρευστοποιήσεις τους για να κάνουν χώρο στα χαρτοφυλάκιά τους για το νέο ομόλογο.

Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε 10 μονάδες βάσης, φθάνοντας το 0,96% με το spread να διευρύνεται στις 126 μονάδες βάσης. Η απόδοση στην παλαιά 10ετία ενισχύθηκε στο 0,83%, ενώ και στην πενταετία έφθασε στο 0,06%. Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ που ανήλθε στα 268 εκατ.ευρώ. 

Το δανειακό πρόγραμμα του ελληνικού δημοσίου προέβλεπε για φέτος την άντληση από την αγορά 8 έως 12 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό μπορεί να καλυφθεί άνετα με τη συνδρομή της ΕΚΤ, καθώς μετά την επέκταση του έκτακτου προγράμματος PEPP η κεντρική τράπεζα εκτιμάται ότι μπορεί να αγοράσει από την αγορά ομόλογα ονομαστικής αξίας 16 δισ. ευρώ επιπλέον των 19 δισ. ευρώ που έχει ήδη στο χαρτοφυλάκιο της. Ήδη στις αρχές του έτους το ελληνικό δημόσιο με την έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου άντλησε 3,5 δισ. ευρώ.

 

Στην υπόλοιπη Ευρωζώνη

 

Ανοδικές πιέσεις ασκήθηκαν και στις υπόλοιπες αποδόσεις του ευρώ, εν μέρει λόγω της νέας προσφοράς, καθώς σε νέες εκδόσεις προχώρησαν σήμερα εκτός της Ελλάδας και Ιταλία και Γερμανία, αλλά και της νέας ανόδου του κόστους δανεισμού στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Η Γερμανία άντλησε 1,22 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 30ετούς ομολόγου της, ενώ η Ιταλία 2,5 δισ.ευρώ μέσω νέου ομολόγου με λήξη το 2031.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κλιμακώθηκε σε υψηλό άνω της μίας εβδομάδας στο 0287%, με την άνοδο ωστόσο να συγκρατείται από τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να αυξήσει τις αγορές ομολόγων της, αλλά και τις καθυστερήσεις στον εμβολιασμό της Ε.Ε. μετά την απόφαση κάποιων χωρών να αναστείλουν τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca εν μέσω ανησυχιών για παρενέργειες.

Στις ΗΠΑ, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κλιμακώθηκε έξι μονάδες βάσης στο 0,66%, φθάνοντας ξανά σε υψηλό 13 μηνών. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διεύρυνση του spread μεταξύ των γερμανικών και αμερικανικών κρατικών ομολόγων στις 198 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020. 

 

Στα ύψη ο όγκος συναλλαγών 

 

Ο όγκος συναλλαγών σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα εκτινάχθηκε πέρυσι στο υψηλότερο επίπεδο πέντε ετών, σύμφνωα με την Ένωση Χρηματοοικονομικών Αγορών της Ευρώπης (AFME). O μέσος ετήσιος όγκος συναλλαγών αυξήθηκε κατά 0,9% στα 71,7 δισ.ευρώ, στο υψηλότερο επίπεδο από το 2015. 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εξέδωσαν ομόλογα και έντοκα γραμμάτια αξίας 3,675 τρισ.ευρώ, σε μία προσπάθεια να καλύψουν τις πολύ μεγαλύτερες ανάγκες χρηματοδότησής τους λόγω της κρίσης του κορωνοϊού. Τα πράσινα και κοινωνικά ομόλογα που εκδόθηκαν από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ανήλθαν στην αξία των 116,7 δισ.ευρώ πέρυσι, χάρη στα κοινωνικά ομόλογα της Ε.Ε. για την χρηματοδότηση του προγράμματος SURE κατά την ανεργίας και στο πρώτο πράσινο ομόλογο που εξέδωσε η Γερμανία. Ειδικά στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, οι εκδόσεις πράσινων ομολόγων από τις κυβερνήσεις εκτινάχθηκαν σε επίπεδα ρεκόρ, ειδικά η Ιρλανδία, η Γαλλία και το Βέλγιο. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News