Business & Finance Τετάρτη 24/02/2021, 19:48
ΟΜΟΛΟΓΑ

Τι οδήγησε πάνω από το 1% την απόδοση του ελληνικού 10ετους

Τι οδήγησε πάνω από το 1% την απόδοση του ελληνικού 10ετους

«Εσπασε» το φράγμα του 1% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς στη σημερινή συνεδρίαση, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά από πέρυσι το Σεπτέμβριο, μέσα στη γενικότερη δίνη που έχουν δημιουργήσει οι ανησυχίες για πληθωρισμό και ο οποίες έχουν παρασύρει σε άνοδο τις ομολογιακές αποδόσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Η απόδοση της ελληνικής 10ετίας εκτινάχθηκε στο 1,01%, κλιμακούμενη περίπου εννέα μονάδες βάσης, με το spread στις 129 μονάδες βάσης. Στο 0,91% αυξήθηκε και η παλαιά 10ετία που λήγει το 2030, ενώ η απόδοση του πενταετούς ξέφυγε στο 0,18%. Ο όγκος των συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν ιδιαίτερα αυξημένος, φθάνοντας τα 208 εκατ.ευρώ, με πράξεις να γίνονται σε ολόκληρη την καμπύλη. 

Ολόκληρη η αγορά κρακτικού χρέους της Ευρωζώνης βρέθηκε σε νέο κλοιό πιέσεων, παρά την προσωρινή ανάπαυλα στην αρχή της συνεδρίασης. Στη νέα κούρσα ανόδου παρασύρθηκαν από τις ανοδικές πιέσεις των αμερικανικών αποδόσεων, καθώς η ομιλία του προέδρου της Φέντεραλ Ριζέρβ, Τζερόμ Πάουελ, για δεύτερη ημέρα στην επιτροπή Χρηματοοικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δεν κατάφερε να απομακρύνει τις ανησυχίες των επενδυτών για τον πληθωρισμό. Ο Πάουελ επανέλαβε τη δέσμευση της Fed για χαμηλά επιτόκια, αφήνοντας πολλούς επενδυτές με την ανησυχία ότι ο πληθωρισμός μπορεί να κλιμακωθεί από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άλμα στο 1,435%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια έτους. Ο Πάτρικ Λίρι, στρατηγικός αναλυτής της Incapital, αναφέρει ότι η κίνηση της αγοράς αποτελεί ίσως ένδειξη ότι οι επενδυτές είναι επιφυλακτικοί απέναντι στις διαβεβαιώσεις Πάουελ. «Η πραγματικότητα είναι ότι η αγορά δεν πιστεύει όσα λέει ο πρόεδρος της Fed ή θεωρεί ότι ο πληθωρισμός ενδεχομένως να αποτελέσει μεγαλύτερο πρόβλημα», λέει χαρακτηριστικά. Ο Αντουάν Μπουβέ, στρατηγικός αναλυτής της ING, σημειώνει ότι ο βαθμός συσχετισμού στις αγορές κρατικού χρέους και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι αρκετά υψηλός.

Υπενθυμίζεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έσπασε» για πρώτη φορά από το Μάρτιο του 2020 το φράγμα του 1% στις 6 Ιανουαρίου, για πρώτη φορά από πέρυσι το Μάρτιο, με αναλυτές να προειδοποιούν τότε ότι οι ρευστοποιήσεις αυτές θα ήταν μόνο η αρχή, εάν η Δημοκρατικοί εξασφαλίσουν τον έλεγχο της Γερουσίας, προειδοποιήσεις που αποδεικνύονται τώρα αληθινές. 

Από την ευρωπεριφέρεια, σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι ιταλικές αποδόσεις, με αυτή του 10ετούς να κινείται μεταξύ 0,72% και 0,70%. 

Από τον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, στο -0,27%, για να επανέλθει στο -0,29% στο τέλος της συνεδρίασης. Από τις αρχές του Φεβρουαρίου έως σήμερα, έχει γνωρίσει τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο από τον Ιανουάριο του 2018. Επίσης, σε υψηλό εννέα μηνών απογειώθηκε και η απόδοση του γαλλικού 10ετούς, φλερτάροντας πλέον με θετικό έδαφος, καθώς κινείται στο -0,01%. 

Στην πρωτογενή αγορά, η Γερμανιά άντλησε 3,32 δισ.ευρώ από το εκ νέου άνοιγμα του 10ετούς ομολόγου της, με τη ζήτηση να ξεπερνά την προσφορά κατά 1,5 φορές, ελαφρώς χαμηλότερη από τη ζήτηση που είχε καταγραφεί στην έκδοση του συγκεκριμένου τίτλου, προτού σημειωθεί η άνοδος των αποδόσεων. 

ΕΥ.Τ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News