Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 19:11
EKT

Νέα δυναμική για τα ελληνικά ομόλογα

Νέα δυναμική για τα ελληνικά ομόλογα

Ακρως ωφελημένα αναδύονται τα ελληνικά κρατικά ομόλογα από τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), οι οποίες σε συνδυασμό με την απελευθέρωση νέων κονδυλίων από το ταμείο ανάκαμψης ανοίγουν ένα νέο «κεφάλαιο» για τον ευρωπαϊκό Νότο.

Τα ελληνικά ομόλογα ανανέωσαν δυναμικά το ράλι τους μία ημέρα μετά την ΕΚΤ, με την απόδοση του 10% να «σπάει» ακόμη ένα φράγμα, του 0,60%, και να κλείνει τη συνεδρίαση στο νέο χαμηλό του 0,59%, αφού όμως ενδοσυνεδριακά είχε φθάσει έως το 0,57%. Η απόδοση του πενταετούς υποχώρησε στο 0,02%, μία ανάσα από το μηδέν, αποτελώντας πλέον τη μοναδική πενταετία της Ευρωζώνης που δεν έχει περάσει σε αρνητικό έδαφος. Εντυπωσιακό επίσης και το γεγονός ότι η απόδοση και της 20ετίας πέρασε κάτω από το 1%, διαμορφούμενη στο 0,94%. Στην ΗΔΑΤ ο όγκος συναλλαγών περιορίστηκε στα 98 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 70 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία.

Η παράταση του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων (ΡΕΡΡ) σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα μπορεί να αγοράζει τα ελληνικά ομόλογα έως το Μάρτιο του 2022, παρότι δεν ανήκουν στην επενδυτική διαβάθμιση και ταυτόχρονα να αυξήσει την ποσότητα των αγορών τους από τα 27 δισ. στα 37 δισ.ευρώ. Μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου έχει αγοράσει, στο πλαίσιο πάντα του PEPP που τέθηκε σε ισχύ το Μάρτιο, ομόλογα αξίας 16,2 δισ.ευρώ, τα οποία αναμένεται να φθάσουν έως το τέλος του έτους στα περίπου 18 δισ.ευρώ. Με τις αγορές αυτές, η ΕΚΤ έχει ουσιαστικά καλύψει τα ομόλογα ύψους 13 δισ.ευρώ που έχει εκδώσει για εφέτος (επταετές, 10ετές, 15ετές) το ελληνικό δημόσιο.  

Με τη συνέχιση των αγορών των ελληνικών κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ, η Ελλάδα θα έχει ενάμισι χρόνο προθεσμία για να περάσει στην επενδυτική διαβάθμιση, καθώς από το Μάρτιο του 2022 εφεξής τα ελληνικά ομόλογα δεν θα μπορούν να γίνονται αποδεκτά. Ο αναλυτής Βαγγέλης Πανέτσος είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος για την χώρα μας ότι θα καταφέρει να εξασφαλίσει την επενδυτική διαβάθμιση έως τότε, λαμβάνοντας υπόψιν το εντυπωσιακό ενδιαφέρον που εκδηλώνεται για το ελληνικό ενεργητικό. Ηδη, γίνονται συζητήσεις για έξοδο, στις αρχές του 2021, της Ελλάδας με 20ετία.

Ο αναλυτής θεωρεί μία τέτοια μακρινής διάρκειας έκδοση “επίτευγμα” για την ελληνική αγορά, καθότι σε επίπεδο 20ετίας υπάρχει πολύ μεγάλη αβεβαιότητα. «Αυτή ακριβώς είναι η ουσία της παρέμβασης της ΕΚΤ. Είναι σαν να δίδει το μήνυμα στην χώρα μας να συνεχίσει να δανείζεται φθηνά, να ανανεώσει το δανειοδοτικό της πρόγραμμα και να προχωρήσει σε μακρινού ορίζοντα εκδόσεις. Συνεπώς, όταν το ΡΕΡΡ θα σταματήσει, θα πρέπει να έχει καταφέρει να κλειδώσει τις χαμηλές αποδόσεις για όσο το δυνατόν περισσότερες και μεγαλύτερες μακροχρόνιες εκδόσεις, σε μία εξέλιξη που θα την βοηθήσει να διατηρήσει την ανάπτυξη που θα φέρει όλη αυτή η χαμηλή χρηματοδότηση», ανέφερε ο κ.Πανέτσος.  

Στην υπόλοιπη ευρωπεριφέρεια, η απόδοση του ισπανικού 10ετούς πέρασε για πρώτη φορά σε αρνητικό έδαφος, στο -0,002%, επιβεβαιώνοντας όσους αναλυτές είχαν δηλώσει την Τρίτη, όταν η απόδοση του αντίστοιχου πορτογαλικού υποχώρησε κάτω από το μηδέν, ότι ήταν θέμα χρόνου να ακολουθήσει και το ισπανικό. Σε ιστορικό χαμηλό και η απόδοση του ιρλανδικού 10ετούς που κινήθηκε στο -0,33%. Στο ίδιο κλίμα και ο «πυρήνας», όπου οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν από τρεις έως πέντε μονάδες βάσης, με αυτή του γερμανικού 10ετούς να υποχωρεί σε χαμηλό μηνός, στο -0,643%, εν μέσω ανησυχιών για ένα δίχως εμπορική συμφωνία Brexit.  

«Kλαμπ» ομολόγων με αρνητική απόδοση 

Σε νέο ρεκόρ έφθασε το παγκόσμιο χρέος με αρνητική απόδοση, σε μία ένδειξη ότι η ζήτηση για ασφάλεια συνεχίζεται μέσα στο σημερινό αβέβαιο περιβάλλον. Η αξία των ομολόγων με αρνητική απόδοση που παρακολουθεί ο δείκτης Bloomberg Barclays Global Negative Yielding Debt Index έφθασε τα 18,04 τρισ.δολάρια την Πέμπτη. 

Ομόλογα αξίας περίπου 1 τρισ.δολαρίων «είδαν» την αξία τους να περνούν σε αρνητικό έδαφος αυτή την εβδομάδα, που σημαίνει ότι η απόδοση του 27% του παγκόσμιου χρέους επενδυτικής διαβάθμισης είναι αυτή τη στιγμή κάτω από το μηδέν. Παρ΄όλα αυτά, παραμένει χαμηλότερα από το 30% που είχε φθάσει πέρυσι. 

Παρά την αισιοδοξία για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας το επόμενο έτος, η οποία έχει στρέψει τους επενδυτές σε πιο ριψοκίνδυνο ενεργητικό, όπως μετοχές και εταιρικά ομόλογα, τα συνεχιζόμενα μέτρα στήριξης από τις κεντρικές τράπεζες και η ανησυχία ότι θα συνεχιστεί η εξάπλωση των κρουσμάτων κορωνοϊού κρατά σταθερό το ενδιαφέρον των επενδυτών σε κρατικό χρέος. Η αύξηση του χρέους με αρνητικό επιτόκιο από το Μάρτιο συνέπεσε και με την εξασθένηση του δολαρίου. 

Ε.T.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News