Business & Finance Παρασκευή 11/12/2020, 16:19
ΔΙΕΘΝΗ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑ

Φρέσκο χρήμα 1 τρισ. δολαρίων θα εισρεύσει στις μετοχές το 2021

Φρέσκο χρήμα 1 τρισ. δολαρίων θα εισρεύσει στις μετοχές το 2021

Έως και 1 τρισ. δολάρια θα εισρεύσουν στις μετοχές το 2021, προβλέπει η JP Morgan, καθώς επισημαίνει ότι έχουν περάσει χρόνια από την τελευταία φορά που οι συνθήκες ήταν τόσο καλές για τα χρηματιστήρια. 

Παρότι ο S&P 500 κινείται ήδη σε επίπεδα ρεκόρ, με αποτέλεσμα κάποιοι επενδυτές να αναρωτιούνται εάν υπάρχουν περιθώρια να ανέβει ακόμα υψηλότερα, εντούτοις οι στρατηγικοί αναλυτές των μεγάλων επενδυτικών οίκων εμφανίζονται αισιόδοξοι για τη χρονιά που ξεκινά. 

Ράλι του S&P 500 κατά 25% έως τις 4.600 μονάδες βλέπει η JP Morgan. 

Ο επικεφαλής στρατηγικής ανάλυσης για τις μετοχές της JP Morgan, Dubravko Lakos-Bujas, εκτιμά ότι ο S&P 500 θα σημειώσει ράλι πάνω από 25%, έως τις 4.600 μονάδες μέσα στο 2021. Ένα τεράστιο κύμα από φρέσκο χρήμα που θα εισρεύσει στις μετοχές θα είναι ο καταλύτης, λέει ο αναλυτής. 

«Περιμένουμε ζήτηση περίπου 1 τρισ. δολαρίων για τις μετοχές, μέσω συστημικών εισροών, τοποθετήσεων από hedge funds, περαιτέρω επενδύσεις λιανικής, επαναγορών και μίας συνεχιζόμενης στροφής από τους επενδυτές που δεν τοποθετούνται σε μετοχές, στα χρηματιστήρια», είπε ο Lakos-Bujas στο CNBC. «Επομένως, περιμένουμε ένα αρκετά θετικό περιβάλλον, ειδικά για το πρώτο εξάμηνο του έτους», πρόσθεσε ο στρατηγικός αναλυτής. 

Εξάλλου, σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησε το CNBC με τη συμμετοχή 20 στρατηγικών αναλυτών, η πλειοψηφία εξ αυτών εκτίμησε ότι ο S&P 500 έχει περιθώρια ανόδου από 9% έως 23% για το 2021. Συγκεκριμένα, 12 από τους 20 αναλυτές έδωσαν τιμή στόχο για το δείκτη μεταξύ των 4.000 και των 4.500 μονάδων.  Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα, ο S&P 500 κινείται στην περιοχή των 3.668 μονάδων. 

Οι 14 από τους αναλυτές χαρακτήρισαν τη στάση τους απέναντι στις μετοχές για το 2021 ως «επιφυλακτικά αισιόδοξη», 3 είπαν ότι είναι «πολύ αισιόδοξοι» και 3 δήλωσαν «επιφυλακτικοί».  

Οι αισιόδοξοι επικαλέστηκαν τις ελπίδες για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικών μέτρων για τη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας και την κυκλοφορία των εμβολίων για τον κορωνοϊό. 

Ο Lakos-Bujas είπε στο CNBC ότι τα ρίσκα στις αγορές υποχωρούν, αναφερόμενος στην αποκλιμάκωση των εμπορικών πολέμων, στην ανακάλυψη του εμβολίου για τον κορωνοϊό και την άρση της αβεβαιότητας γύρω από τις αμερικανικές εκλογές.  Καθώς ο επιχειρηματικός κύκλος θα ανακάμπτει, με την κυκλοφορία του εμβολίου, οι επενδυτές θα ρίξουν πρόσθετη ρευστότητα στις αγορές, εκτίμησε. 

Δημοσκόπηση αναλυτών του Bloomberg προβλέπει τα περιθώρια ανόδου στο 9% για τον DAX και στο 7% για τον FTSE 100. 

Πάντως, τα περιθώρια ανόδου προβλέπονται μικρότερα για τις ευρωπαϊκές αγορές, όπου η δημοσκόπηση στρατηγικών αναλυτών που πραγματοποίησε το Bloomberg κατέληξε σε τιμή στόχο 14.301 μονάδων για τον γερμανικό δείκτη DAX (+9% από τα σημερινά επίπεδα) και 7.028 μονάδων για τον λονδρέζικο FTSE 100 (+7%). 

moneyreview.gr, με πληροφορίες από Business Insider, CNBC, Bloomberg. 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News