CAPITAL ECONOMICS

Είναι φούσκα οι μετοχές;

Με τον S&P 500 να αγγίζει την Παρασκευή νέο ρεκόρ και το Nasdaq να κερδίζει 40% φέτος, οι ανησυχίες ότι το ράλι είναι υπερβολικό επιστρέφουν.

Είναι φούσκα οι μετοχές;

Καθώς τα χρηματιστήρια της Wall Street αγγίζουν νέα επίπεδα ρεκόρ, οι υποψίες για φούσκα έρχονται δυναμικά στο προσκήνιο. Η Capital Economics από το καλοκαίρι προειδοποιούσε ότι οι αγορές αρχίζουν να δείχνουν ενδείξεις υπερβολής και σήμερα επανεξετάζει τα στοιχεία. 

O S&P 500, ο οποίος την Παρασκευή είχε σημειώσει νέο ιστορικό ρεκόρ, παρουσιάζει κέρδη περίπου 14% από τις αρχές του έτους, ενώ ο δείκτης Nasdaq έκλεισε και χθες σε επίπεδα ρεκόρ, έχοντας εκτιναχθεί σχεδόν κατά 40% από τις αρχές του έτους. 

 Ένας τρόπος για να διαπιστώσει κανείς εάν η άνοδος του S&P 500 είναι αποτέλεσμα μίας αδικαιολόγητης αισιοδοξίας των επενδυτών είναι να κοιτάξει τις προσδοκίες των αναλυτών για τα εταιρικά κέρδη, σημειώνει η Capital Economics. Όπως  εξηγεί ο οίκος, έπειτα από τις εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, οι αναλυτές έχουν αναβαθμίσει σημαντικά τις προβλέψεις τους για τα αποτελέσματα των εισηγμένων.  Βέβαια, σε πολλούς κλάδους, τα αποτελέσματα προβλέπεται να έχουν φτάσει έως το τέταρτο τρίμηνο του 2021 μόνο ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τα προ-πανδημίας επίπεδα. Και σε κάποιους τομείς, όπως το real estate και ο χρηματοοικονομικός κλάδος, αναμένεται να είναι πολύ χαμηλότερα. 

Την  ίδια στιγμή, κάποιοι από τους δείκτες που μετρούν το ρίσκο δείχνουν ότι οι επενδυτές ανησυχούν σήμερα πολύ λιγότερο από ό,τι πριν από μερικούς μήνες. Για παράδειγμα, ο δείκτης VIX, που μετρά τις διακυμάνσεις του S&P 500, υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του Φεβρουαρίου, την ώρα που τα ημερήσια κρούσματα στις ΗΠΑ άγγιζαν νέο ρεκόρ. Και τα spreads των εταιρικών ομολόγων στις ΗΠΑ έχουν μειωθεί απότομα, με αποτέλεσμα να κινούνται σήμερα κάτω από το μέσο όρο τους των τελευταίων πέντε ετών. 

Βέβαια, ο VIX παραμένει ακόμα περίπου 20% υψηλότερα από το μέσο όρο του μετά τη χρηματοοικονομική κρίση. Και αυτό παρότι η αβεβαιότητα που προκαλούσαν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ έχει υποχωρήσει και τα θετικά νέα για τα εμβόλια βελτιώνουν τις προοπτικές της οικονομίας και των αγορών. 

Το τελικό συμπέρασμα της Capital Economics είναι ότι ο S&P 500 δεν φαίνεται να βρίσκεται σε επίπεδα φούσκας. «Και εφόσον το σημερινό καθεστώς της νομισματικής πολιτικής, σε συνδυασμό με τον σχετικά χαμηλό και σταθερό πληθωρισμό, συνεχιστεί, πιστεύουμε ότι τα ριψοκίνδυνα assets θα εμφανίσουν και περαιτέρω κέρδη, καθώς η παγκόσμια οικονομία θα ανακάμπτει», καταλήγει η αναλύτρια του οίκου, Σιμόνα Γκαμπαρίνι. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News