Business & Finance Παρασκευή 19/02/2021, 19:51
ΟΜΟΛΟΓΑ

Περαιτέρω άνοδο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Περαιτέρω άνοδο στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Περαιτέρω κλιμάκωση παρουσίασαν οι αποδόσεις στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, στο τέλος μίας εβδομάδας που χαρακτηρίστηκε από μαζικές ρευστοποιήσεις σε ολόκληρη την Ευρωζώνη εν μέσω προσδοκιών για αύξηση του πληθωρισμού από τα νέα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης, μία τάση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ.

Η απόδοση του νέου ελληνικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο 0,89% με το spread στις 120 μονάδες βάσης, ενώ η παλαιά 10ετία κινήθηκε στο 0,79%. Αξιοσημείωτη η άνοδος και στην απόδοση του ομολόγου με λήξη το 2025 (παλαιά πενταετία) που έφθασε στο 0,10%. Στη νέα πενταετία λήξης 2026, η απόδοση κινήθηκε στο 0,24%. Ιδιαίτερα αυξημένος και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ, που διαμορφώθηκε στα 195 εκατ.ευρώ. 

Από τις υπόλοιπες αγορές, τα γερμανικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα παρουσίασαν αυτή την εβδομάδα την χειρότερη επίδοση εδώ και πολλούς μήνες.

Η απόδοση του γερμανικού 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Ιούνιο στο -0,315%, ενώ σε εβδομαδιαία βάση ενισχύθηκε 11 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από πέρυσι τον Αύγουστο. Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από πέρυσι τον Αύγουστο σημείωσε και η απόδοση του 30ετούς που είναι πολύ πιο ευαίσθητη στον κίνδυνο πληθωριστικών πιέσεων. Επίσης, η απόδοση του 10ετούς τιμαριθμοποιημένου ομολόγου της Γερμανίας άγγιξε το -1,33%, το υψηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο.  

«Οι αγορές έχουν γίνει αισιόδοξες ως προς την ανάκαμψη, σε βαθμό που δικαιολογείται στις ΗΠΑ σε αντίθεση με την Ευρωζώνη που φθάνει στην υπερβολή. Οι αγορές σκέφτονται είτε ότι οι προβλέψεις της ΕΚΤ είτε είναι υπερβολικά απαισιόδοξες είτε αμφισβητούν τη δέσμευση της ΕΚΤ. Και στις δύο περιπτώσεις πάντως, η ΕΚΤ καλείται σε δράση. Και γίνεται φανερό ότι η επικοινωνία της ΕΚΤ με το επενδυτικό κοινό δεν είναι αρκετά ξεκάθαρη, με τη μελλοντική καθοδήγηση υπερβολικά αδύναμη», αναφέρουν οικονομολόγοι της BofA.

Στην Ιταλία, όπου ο νέος πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι εξασφάλισε εύκολα την ψήφο εμπιστοσύνης από την ιταλική βουλή το βράδυ της Πέμπτης, οι αποδόσεις των 10ετών υποχώρησαν δύο μονάδες βάσης στο 0,63%, παρότι σε εβδομαδιαία βάση είναι ενισχυμένες 15 μονάδες βάσης, στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τον Απρίλιο του 2020. Το spread κινήθηκε κοντά στις 100 μονάδες βάσης.

Ωστόσο, στην Ιταλία η επιλογή του Μάριο Ντράγκι στον πρωθυπουργικό θώκο αναμένεται να αυξήσει την ελκυστικότητα των κρατικών ομολόγων για τους ξένους επενδυτές και να οδηγήσει το spread έναντι του γερμανικού στο χαμηλότερο επίπεδο από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη. Η περαιτέρω αποκλιμάκωση θα δώσει ανάσα στο ιταλικό χρέος το οποίο αναμένεται να παραμείνει πάνω από το 150% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, πολύ υψηλότερα από το μέσο όρο του 100% του ΑΕΠ της Ευρωζώνης.

ING, UniCredit και Societe Generale βλέπουν περιθώρια για υποχώρηση του spread κάτω από τις 80 μονάδες βάσης, που σηματοδοτεί το χαμηλότερο επίπδο από το 2010, σύμφωνα με τη Refinitiv. Η Morgan Stanley βλέπει περιθώριο για μείωση ακόμη και στις 55 μονάδες βάσης στο δεύτερο εξάμηνο του 2021, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από το 2008. Eπίσης, η Citi εκτιμά ότι οι μεταρρυθμίσεις Ντράγκι θα ωθήσουν τους οίκους Moody’s και Fitch να αναβαθμίσουν την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ιταλίας κατά μία βαθμίδα στα τέλη του 2021.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News