Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 21:44
ΑΓΟΡΕΣ

Κάθε ενδεχόμενο σύσφιξης του QE απέκλεισε ο Πάουελ

Κάθε ενδεχόμενο σύσφιξης του QE απέκλεισε ο Πάουελ

Κάθε ενδεχόμενο για αλλαγή στο πρόγραμμα μηνιαίων αγορών ομολόγων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ απέκλεισε ο επικεφαλής της, από τη στιγμή που όπως τόνισε η οικονομία των ΗΠΑ απέχει αρκετά από τους στόχους αναφορικά με τον πληθωρισμό και την απασχόληση. 

Καλεσμένος σε διαδικτυακό συνέδριο του πανεπιστημίου Πρίνστον, ο Τζερόμ Πάουελ, ανέφερε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν είναι η ώρα για έξοδο από το πρόγραμμα αγοράς κρατικών τίτλων χρέους ύψους 120 δισ. δολαρίων τον μήνα. 

«Ένα μάθημα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης είναι ότι πρέπει να προσέχουμε να μην βγούμε πολύ νωρίς (από το πρόγραμμα)», ανέφερε απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους παράγοντες των αγορών να προσπαθούν να μην αναφέρονται συχνά για έξοδο της Fed από το πρόγραμμά της «επειδή οι αγορές ακούνε».

«Η οικονομία απέχει πολύ από τους στόχους μας και είμαστε αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία νομισματικής πολιτικής μας μέχρι να γίνει η δουλειά σωστά και κανονικά», δήλωσε ο Πάουελ.
Επί της ουσίας με τις δηλώσεις αυτές ο Πάουελ απάντησε στις πρόσφατες προτάσεις ορισμένων αξιωματούχων της  Fed, να εξετασθεί το ενδεχόμενο να περιορισθούν οι αγορές ομολόγων ακόμη και αργότερα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρονιάς, προτάσεις που ενδεχομένως και να συνέβαλαν στην πρόσφατη αύξηση των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων.

Η συζήτηση της Fed για τον περιορισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων μετά την οικονομική κρίση το 2007/09, προκάλεσε μια σειρά αλλαγών στις αποδόσεις των ομολόγων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Κλείνοντας επανέλαβε για άλλη μια φορά, ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν θα έρθει «σύντομα», δεδομένου του μεγέθους  των οικονομικών προβλημάτων από την πανδημία, η οποία εξακολουθεί να μαίνεται.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News