Business & Finance Πέμπτη 14/01/2021, 20:17
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια με το βλέμμα στραμμένο σε ΗΠΑ και Κίνα

Ευρώπη: Κέρδη στα χρηματιστήρια με το βλέμμα στραμμένο σε ΗΠΑ και Κίνα

Για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση επέκτειναν τα κέρδη τους οι ευρωπαϊκές μετοχές σήμερα, με τα στοιχεία για τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας και τις προσδοκίες για ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης της αμερικανικής οικονομίας, να δίνουν ώθηση στους χρηματιστηριακούς δείκτες σε όλο τον κόσμο. 

Τον Δεκέμβριο οι εξαγωγές της Κίνας εκτινάχθηκαν κατά 18,1% σε ετήσια βάση, στοιχεία που προσδίδουν ακόμη περισσότερο το ρόλο στην ασιατική χώρα, ως οδηγού για την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη,ενώ οι εισαγωγές σημείωσαν άνοδο 6,5%, έναντι προβλέψεων για ρυθμό 15% και 5% αντίστοιχα. 

Την ίδια ώρα σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η Γερμανία το ΑΕΠ της χώρας το 2020 υποχώρησε κατά 5%, ύφεση μικρότερη από το αναμενόμενο. 

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Τζο Μπάιντεν κι ενώ δεν έχει αναλάβει ακόμη επίσημα τα καθήκοντά του ως νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, αναμένεται σήμερα να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο ότι το ύψος του θα ανέλθει στα 2 τρισ. δολάρια. 
Οι εξελίξεις αυτές συνέθεσαν ένα μείγμα θετικών νέων για τους επενδυτές και αυτοί με τη σειρά τους προτίμησαν σήμερα τις ευρωπαϊκές μετοχές. 

Μοναδική παραφωνία στη σημερινή ημέρα το χρηματιστήριο του Μιλάνου που έκλεισε με απώλειες 0,47%, αντανακλώντας την αβεβαιότητα μετά το νέο αδιέξοδο στην κυβέρνηση συνασπισμού. 

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 ενισχύθηκε κατά 0,72%, παίρνοντας ώθηση από τους κλάδους των πρώτων υλών, των ταξιδίων και αναψυχής και της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίοι είχαν μια ιδιαίτερα παραγωγική συνεδρίαση με κέρδη 2,20%, 1,92% και 1,67% αντίστοιχα.

Στον αντίποδα από το σημερινό εύφορο κλίμα απουσίασαν οι κλάδοι των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και των χημικών (-0,29% και -0,11% αντίστοιχα). 

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου προπορεύθηκε με άνοδο 0,84%, ενώ από απόσταση ακολούθησαν αυτά της Φρανκφούρτης και του Παρισιού με κέρδη 0,35% και 0,33% αντίστοιχα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News