Business & Finance Παρασκευή 6/11/2020, 13:39
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς οι κεντρικές τράπεζες «εκτοπίζουν» τους υπόλοιπους επενδυτές από τις αγορές ομολόγων

Πώς οι κεντρικές τράπεζες «εκτοπίζουν» τους υπόλοιπους επενδυτές από τις αγορές ομολόγων

Tην ώρα που οι κεντρικές τράπεζες Βρετανίας και Αυστραλίας προετοιμάζονται να τυπώσουν περισσότερο χρήμα και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ εντείνει τις πιέσεις για την ανάληψη πρόσθετης δράσης από τη Φέντεραλ Ριζέρβ των ΗΠΑ, ένα πράγμα είναι πλέον σαφές για τους επενδυτές στις διεθνείς αγορές ομολόγων: Θα είναι ολοένα και πιο δύσκολο να βρουν κρατικά ομόλογα για να αγοράσουν, με ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του κρατικού χρέους να πηγαίνει στα χέρια των κεντρικών τραπεζών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας αυτή την εβδομάδα αύξησε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων κατά 150 δισ. στερλίνες(195 δισ. δολάρια), ενώ η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας προανήγγειλε αγορές χρέους, συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων Αυστραλίας(70,4 δισ. δολάρια) μέσα στο επόμενο εξάμηνο.

Οι κεντρικές τράπεζες εξαπολύουν όλα τα μη-συμβατικά όπλα που έχουν στη φαρέτρα τους, ώστε να θωρακίσουν την οικονομία μπροστά στο σοκ από την πανδημική κρίση του Covid-19 και ενώπιον διάφορων προκλήσεων, όπως το Brexit μέχρι τις αμφιβολίες για το ύψος των κρατικών δαπανών.

Με την προοπτική εκλογικής νίκης του Τζο Μπάιντεν και επικράτηση των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ και ενός δεύτερου πακέτου έκτακτων μέτρων ενίσχυσης, οι αναλυτές σχεδόν προεξοφλούν περισσότερες αγορές κρατικών ομολόγων από τη FED.

Σύμφωνα με τον Πάτρικ Κρίζαν, οικονομολόγο της Allianz Research, οι κεντρικές τράπεζες έχουν στην κατοχή τους περισσότερο από το 50% του κρατικού χρέους των τεσσάρων μεγαλυτέρων οικονομιών(G4), με την ΕΚΤ και την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας να αγοράζουν περισσότερο από το 70% των νέων εκδόσεων.

Οι αναλυτές της Citi προβλέπουν ότι οι πιέσεις στην ευρωπαϊκή αγορά κρατικόυ χρέους θα ενταθούν, όταν η ΕΚΤ ενισχύσει τι πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης τον επόμενο μήνα, όπως είναι αναμενόμενο.

Με βάση τις προβλέψεις για τα ελλείμματα προϋπολογισμών και τις αγορές της ΕΚΤ, οι αναλυτές της Citi εκτιμούν ότι τα ευρω-ομόλογα που βρίσκονται σε ιδιωτικά χέρια θα συρρικνωθούν κατά 750 δισ. ευρώ το 2021 ή 5% του συνόλου. «Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχουμε δει έως τώρα. Για το 2020 περιμένουμε συρρίκνωση περίπου 460 ευρώ», αναφέρει η Citi σε υπόμνημά της.

«Τράπεζα της Αγγλίας, ΕΚΤ και κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας αύξησαν τον προηγούμενο μήνα τις αγορές ομολόγων κατά 460 δισ. δολάρια, ποσό σχεδόν τετραπλάσιο σε σύγκριση με τα επίπεδα του Σεπτεμβριου. Μέχρι στιγμής, οι αγορές των κεντρικών τραπεζών δεν υπερβαίνουν την προσφορά σε Βρετανία και ΗΠΑ. Η FED, για παράδειγμα, έχει υπό την κατοχή της περίπου το 20% της συνολικής αγοράς αμερικανικών ομολόγων, αξίας 20 τρισ. δολαρίων.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News