Business & Finance Παρασκευή 12/03/2021, 19:45
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε διόρθωση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε διόρθωση οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων

Σε διόρθωση προχώρησαν σήμερα οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, μία ημέρα μετά την εντυπωσιακή αποκλιμάκωση που πυροδότησε το μήνυμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στην χθεσινή συνεδρίασή της ότι θα επιταχύνει τις αγορές ομολόγων.

Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς παρουσίασε άνοδο 5 μονάδων βάσης, στο 0,82% με το spread στις 112 μονάδες βάσης, ενώ και η παλαιά 10ετία αυξήθηκε στο 0,70%. Σε θετικό έδαφος επέστρεψε και η απόδοση της πενταετίας (λήξη του 2025), διαμορφούμενη στο 0,02%, τη στιγμή που στην χθεσινή συνεδρίαση διολίσθησε σε αρνητικό έδαφος. Μειωμένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, κινούμενος στα 98 εκατ.ευρώ. 

Στο ίδιο μήκος κλίμακος και οι ιταλικές αποδόσεις, με το κόστος δανεισμού στη 10ετία να επιστρέφει πάνω από το 0,60%, στο 0,63%, αφού στην χθεσινή συνεδρίαση αποκλιμακώθηκε 10 μονάδες βάσης. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε σήμερα πάνω από το 1,63%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2020, παρασύροντας σε άνοδο και τις αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών που έφθασαν στο -0,29%. Οι αποδόσεις αμερικανικών και γερμανικών συμπορεύονται τον τελευταίο καιρό, παρασύροντας το ένα το άλλο και αυτό αποτελεί πηγή ανησυχίας καθώς η Ευρωζώνης υστερεί έναντι των ΗΠΑ ως προς τις οικονομικές προοπτικές της. 

Οι επενδυτές παρακολουθούν την αγορά αναζητώντας περισσότερες ενδείξεις για το εάν θα υλοποιηθεί η δέσμευση της ΕΚΤ για αύξηση του ρυθμού αγοράς ομολόγων στο πλαίσιο του έκτακτου προγράμματος ΡΕΡΡ. Μία αύξηση θα ανεβάσει μεν τις μηνιαίες αγορές ομολόγων πάνω από το σημερινό επίπεδο των 60 δισ.ευρώ, κρατώντας τες παράλληλα κάτω από τα 100 δισ.ευρώ, όπως ανέφερεαν πηγές μετά τη συνεδρίαση. 

Το γύρισμα της αγοράς με τη διόρθωση των αποδόσεων ενδυναμώνει την άποψη των αναλυτών ότι ακόμη και μία αύξηση των αγορών θα έχει περιορισμένο αντίκτυπο στο να συγκρατήσει σε χαμηλά επίπεδα στις αποδόσεις του ευρώ. «Ενώ η ΕΚΤ αγοράζει χρόνο, τα μέτρα πιθανόν να μην αποδειχθούν αρκετά για να αντισταθμίσουν πλήρως τις ανοδικές πιέσεις από τις ΗΠΑ», αναφέρει ο Μάικλ Λέιστερ, στρατηγικός αναλυτής της Commerzbank. 

Η αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης δεν φαίνεται να επηρεάστηκε από τις εξελίξεις γύρω από την πανδημία. Η Γερμανία βρίσκεται στην αρχή ενός τρίτου κύματος κορωνοϊού και η Ιταλία θα επιβάλει πιο αυστηρούς περιορισμούς σε ορισμένες περιοχές από την επόμενη εβδομάδα. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News