ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

5ετές ομολόγο: Άνω των 20 δισ. ευρώ οι προσφορές

5ετές ομολόγο: Άνω των 20 δισ. ευρώ οι προσφορές

Προσφορές ύψους τουλάχιστον 20 δισ. ευρώ από τους επενδυτές προσέλκυσε το νέο 5ετές ομολόγο με το οποίο η Ελλάδα πραγματοποιεί την τρίτη έξοδό της στις αγορές για το 2021 για να αντλήσει περί τα 2,5 δισ. ευρώ. 

Tο επιτόκιο σύμφωνα με το Reuters, που επικαλείται πηγές των αναδόχων, έκλεισε στις 47 μονάδες βάσης επί των mid swaps, δηλαδή κοντά στο 0,2%.  Υπενθυμίζεται ότι το τελευταίο διάστημα η απόδοση του 5ετους ομολόγου στις αγορές κυμαινόταν κοντά στο 0,15%, ενώ την τελευταία φορά που είχαμε εκδώσει 5ετές ομόλογο (Φεβρουάριος 2019) είχαμε αντλήσει το ποσό των 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 3,45%.

Την έκδοση ανέλαβαν οι Barclays, BofA Securities, Commerzbank, Morgan Stanley και Societe Generale και ήρθε ύστερα από δύο ακόμη επιτυχημένες εξόδους στις αγορές: Είχαμε αντλήσει 3,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 0,807% από την έκδοση 10ετούς ομολόγου και 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο 1,956% από την έκδοση 30ετούς ομολόγου. 

O ΟΔΔΗΧ θέλησε να εκμεταλλευθεί τόσο τη διατήρηση του κόστους δανεισμού στις αγορές σε χαμηλά επίπεδα (χάρη εν πολλοίς στις αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ) όσο και την πρόσφατη αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας από τον οίκο S&P και τις ψήφους εμπιστοσύνης που έδωσαν στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας άλλοι οίκοι αξιολόγησης και επενδυτικοί οίκοι το τελευταίο διάστημα. Με το άνοιγμα της οικονομίας να συνεχίζεται, οι θετικές αυτές επισημάνσεις, αλλά και η ισχυρή ζήτηση του νέου ελληνικού ομολόγου στις αγορές, έρχονται να λειτουργήσουν ως τονωτική ένεση.  

Υπενθυμίζεται ότι η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας παραμένει στην κατηγορία των «σκουπιδιών» από το 2010. Στα τέλη του 2019 και τις αρχές του 2020 είχαν γεννηθεί ισχυρές προσδοκίες για επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα, χάρη στους προβλεπόμενους ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, την καλή πορεία των μεταρρυθμίσεων και την προσέλκυση επενδύσεων. Και κάπου εκεί χτύπησε την πόρτα μας η πανδημία και η νέα βαθιά ύφεση. Τώρα οι ελπίδες στρέφονται στην μερική ανάκαμψη του τουρισμού φέτος και κυρίως στην αισθητή επιτάχυνση της ανάπτυξης το 2022. Υπό το πρίσμα αυτό αναλυτές εκτιμούν ότι η χώρα θα πετύχει να «πιάσει» στην επενδυτική βαθμίδα (που είναι καθοριστικής σημασίας για το κόστος δανεισμού) μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News