Business & Finance Παρασκευή 26/03/2021, 19:36
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε άνοδο επέστρεψαν οι αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο επέστρεψαν οι αποδόσεις του ευρώ

Σε άνοδο επέστρεψαν οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, ακολουθώντας την αντίστοιχη τάση στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Σε εβδομαδιαία βάση όμως, τα γερμανικά ομόλογα κατέγραψαν την καλύτερη επίδοση σε διάρκεια μεγαλύτερη των τριών μηνών, καθώς οι ανησυχίες για εξάπλωση του κορωνοϊού έστρεψαν τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κλιμακώθηκε τρεις μονάδες βάσης στο -035%, αφού στην χθεσινή είχε αγγίξει το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Φεβρουαρίου. Οι γερμανικές αποδόσεις ευθυγραμμίστηκαν πλήρως με τις αμερικανικές στη σημερινή συνεδρίαση, καθώς το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία αυξήθηκε επίσης τρεις μονάδες βάσης, μετά την εξασθενημένη ανταπόκριση των επενδυτών στην έκδοση επταετών ομολόγων. 

Ομως, η υποχώρηση επτά μονάδων βάσης καθ΄όλη την εβδομάδα, οδήγησε την απόδοση των γερμανικών 10ετών στη μεγαλύτερη εβδομαδιαία αποκλιμάκωση από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2020. Τα στοιχεία για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη Γερμανία, σύμφωνα με το ινστιτούτο Ifo, τα οποία έδειξαν τη μεγαλύτερη άνοδο σε διάρκεια δύο ετών, δεν επηρεάσαν τα γερμανικά κρατικά ομόλογα. 

Αυτή τη στιγμή, τα ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα φαίνεται να επηρεάζονται πολύ περισσότερο από τις λεκτικές αναφορές της ΕΚΤ και τα απογοητευτικά νέα από το μέτωπο της πανδημίας στην Ευρώπη, παρά από τα μακροοικονομικά στατιστικά, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν αναλυτές της UniCredit. 

Το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Ιζαμπελ Σνάμπελ, ανέφερε χθες ότι η προσοχή της κεντρικής τράπεζας μετατοπίζεται από τον όγκο αγορών στις τιμές ομολόγων. Τα σχόλιά της υποδηλώνουν ότι η προσοχή θα μετατοπιστεί περισσότερο στις ομολογιακές αποδόσεις παρά στην ποσότητα αγοράς ομολόγων. Ωστόσο, η Σνάμπελ διέψευσε τις φήμες ότι η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται θα υιοθετήσει στρατηγική ελέγχου της καμπύλης των αποδόσεων – στρατηγική κατά την οποία μία κεντρική τράπεζα στοχεύει σε ένα συγκεκριμένο επίπεδο απόδοσης στα μακροπρόθεσμα ομόλογα και κάνει τις αναγκαίες αγορές για να επιτύχει αυτό το συγκεκριμένο επίπεδο.

Από την ανοδική τάση των αποδόσεων απέκλιναν οι ελληνικές ομολογιακές αποδόσεις σε μία συνεδρίαση που traders χαρακτήρισαν «βαρετή». Η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε στάσιμη στο 0,86%, με το spread στις 121 μονάδες βάσης, ενώ του πενταετούς στο 0,1%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ κινήθηκε στα 79 εκατ.ευρώ. 

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News