Business & Finance Τρίτη 30/03/2021, 19:30
ΟΜΟΛΟΓΑ

Σε νέο «κλοιό» ανοδικών πιέσεων οι αποδόσεις του ευρώ

Σε νέο «κλοιό» ανοδικών πιέσεων οι αποδόσεις του ευρώ

Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκαν και πάλι οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, ωθώντας το κόστος δανεισμού στη γερμανική και ιταλική 10ετία στο υψηλότερο επίπεδο σε διαρκεια δύο περίπου εβδομάδων. Την αφορμή έδωσε αρχικά το νέο άλμα των αμερικανικών αποδόσεων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και εν συνεχεία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό σε Γερμανία και Ισπανία που έδειξαν τάση ανόδου. 

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς επέστρεψε σε υψηλό 14 μηνών, στο 1,78%, με αφορμή την είδηση ότι θα μπορούν εφεξής να εμβολιάζονται στις ΗΠΑ και τα άτομα ηλικίας 30 ετών και άνω και τις προσδοκίες ότι η πρωτοβουλία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν για έργα υποδομών ύψους 3 τρισ.δολαρίων θα δώσει νέο στήριγμα στην οικονομία και θα αυξήσει τις ομολογιακές εκδόσεις. 

Το έναυσμα ωστόσο για την περαιτέρω άνοδο των αποδόσεων του ευρώ έδωσαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία που έδειξαν ότι αυξήθηκε πάνω από το στόχο της ΕΚΤ, στο 2% το Μάρτιο, με αποτέλεσμα η αποκλιμάκωση των αποδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα εν μέσω ανησυχιών για αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Ευρώπη να αποδεικνύεται κάτι προσωρινό. Αντίστοιχα, στην Ισπανία, ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 1,2% το Μάρτιο σε ετήσια βάση, έναντι προβλέψεων για αύξηση 0,9%, ενώ ο δείκτης της Ευρωζώνης που παρακολουθεί τις πληθωριστικές προσδοκίες εκτινάχθηκε στο 1,55%, στο υψηλότερο σημείο από τις αρχές του 2019.

Στο γερμανικό 10ετές, η απόδοση διαμορφώθηκε στο -0,25%, με το spread έναντι του αντίστοιχου αμερικανικού να ξεπερνά τις 200 μονάδες βάσης, πλησιάζοντας υψηλό έτους. «Οι επενδυτές στην αγορά σταθερού εισοδήματος είναι πολύ ανήσυχοι από τις αυξανόμενες πληθωριστικές προσδοκίες», σημειώνει αναλυτής της Saxo Bank, αναφερόμενος στην άνοδο του δείκτη καταναλωτικών δαπανών στις ΗΠΑ τον Φεβρουάριο.

 

Οι αποδόσεις στην ευρωπεριφέρεια

Στην ελληνική αγορά, η άνοδος ήταν πιο συγκρατημένη σε σχέση με την Ιταλία.

Η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε τρεις μονάδες βάσης, στο 1,89% με το spread ωστόσο να παραμένει συγκρατημένο στις 116 μονάδες βάσης, καθώς η απόδοση του αντίστοιχου γερμανικού κρατικού ομολόγου σημείωσε μεγαλύτερη αύξηση. Στην παλαιά δεκαετία, το κόστος δανεισμού διαμορφώθηκε στο 0,76%, ενώ στο πενταετές αυξήθηκε στο 0,09%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ ήταν αυξημένος διαμορφούμενος στα 200 εκατ.ευρώ. 

Στην Ιταλία, η απόδοση του 10ετούς αυξήθηκε επτά μονάδες βάσης, στο 0,72%. 

Το ιταλικό δημόσιο προέβη σήμερα σε νέες εκδόσεις αντλώντας συνολικά 8,5 δισ.ευρώ. Οι τάσεις ήταν μεικτές: ενώ το κόστος δανεισμού στο νέο πενταετές διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από πέρυσι το Νοέμβριο, η απόδοση του 10ετούς εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2020. Συνολικά, η Ιταλία άντλησε 8,5 δισ.ευρώ.  

Στη Γερμανία, ο οργανισμός διαχείρισης δημοσίου χρέους ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να εκδώσει επιπλέον ομόλογα αξίας 2,5 δισ.ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο απ΄ό,τι είχε αρχικά προγραμματίσει για να χρηματοδοτήσει τα μέτρα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.  

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News