Business & Finance Τρίτη 14/12/2021, 19:45
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Κόντρα στο ρεύμα» οι ελληνικές αποδόσεις – Σε τάση αποκλιμάκωσης

Ομόλογα: «Κόντρα στο ρεύμα» οι ελληνικές αποδόσεις – Σε τάση αποκλιμάκωσης

Σε άνοδο γύρισαν προς το τέλος της συνεδρίασης οι ομολογιακές αποδόσεις του ευρώ, με εξαίρεση τις ελληνικές, συνεχίζοντας στο μοτίβο των αυξομειώσεων που ακολουθεί τον τελευταίο καιρό η αγορά, με τα βλέμματα όλων “καρφωμένα” στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ που ολοκλήρωνεται σήμερα Τετάρτη. 

Οι αποδόσεις του ευρώ επέστρεψαν σε άνοδο μετά την αρχική προσπάθεια αποκλιμάκωσης, καθώς επανήλθε η τάση ανάληψης ρίσκου στην Ευρώπη, με τις μετοχές να κινούνται ανοδικά προσπερνώντας την εξασθένηση που παρουσίασε η αγορά της Ασίας. Οι επενδυτές κοιτάζουν πιο μακριά από τη μετάλλαξη Όμικρον και προσπαθούν να αγοράσουν στα χαμηλά μετοχές εν αναμονή των αποφάσεων των κορυφαίων κεντρικών τραπεζών αυτή την εβδομάδα. «Η πιο σημαντική αλλαγή που περιμένουν οι επενδυτές αυτή την εβδομάδα είναι η πιο επιθετική στροφή της Φέντεραλ Ριζέρβ. Τουλάχιστον αυτό φαίνεται από την πιο επίπεδη καμπύλη των αποδόσεων παγκοσμίως», σημειώνουν αναλυτές της ΙNG. Eπίσης, οι τιμές παραγωγού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο του αναμενομένου το Νοέμβριο, ενδυναμώνοντας την άποψη ότι ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε μη ανεκτικά υψηλά επίπεδα για αρκετό ακόμη χρονικό διάστημα.  

Η απόδοση του γερμανικού 10ετους ενισχύθηκε τρεις μονάδες βάσης στο -0,35%, με τη διαφορά απόδοσης μεταξύ διετών και 10ετών να περιορίζεται στις 29,5 μονάδες βάσης, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Αυγούστου. Άνοδο κατέγραψαν και οι αποδόσεις των γαλλικών, ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων. 

Οι ιταλικές αποδόσεις τα «πήγαν λίγο καλύτερα», καθώς στη 10ετία αυξήθηκαν μόνο μία μονάδα βάσης, παρότι στην αρχή της συνεδρίασης υποχωρούσαν, αγγίζοντας μάλιστα και χαμηλό εβδομάδας στο 0,887%, καθώς οι επενδυτές πιστεύουν ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει ήπια εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο της μετάλλαξης Όμικρον.

«Περιμένουμε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει υποστηρικτική για τα ιταλικά ομόλογα αλλά και γενικότερα για ολόκληρη την Ευρωζώνη, ειδικά στο πρώτο τρίμηνο», σημειώνουν αναλυτές της Unicredit, oι οποίοι βλέπουν το spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών 10ετών γύρω στις 125 μονάδες βάσης τους επόμενους μήνες. Προς το τέλος της συνεδρίασης, όμως η απόδοση επέστρεψε στο 0,93%. 

Στην ελληνική αγορά, πάντως, η απόδοση του 10ετούς παρέμεινε σε τάση αποκλιμάκωσης, διαμορφούμενη στο 1,30% με το spread στις 170 μονάδες βάσης, ενώ στην πενταετία διαμορφώθηκε στο 0,42%. Ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ περιορίστηκε στα 60 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 42 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία. Αυτό που βλέπουν πάντως οι αναλυτές της ING είναι ότι η μεταβλητότητα θα συνεχιστεί καθώς δε περιορίζεται και η ρευστότητα όσο πλησιάζει το τέλος του έτους. 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News