Business & Finance Τετάρτη 24/11/2021, 19:52
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: «Ξέφυγαν» οι αποδόσεις στον ευρωπαϊκό Νότο – Στο 1,36% της ελληνικής 10ετίας

Ομόλογα: «Ξέφυγαν» οι αποδόσεις στον ευρωπαϊκό Νότο – Στο 1,36% της ελληνικής 10ετίας

Σε συναγερμό βρέθηκε και σήμερα η αγορά κρατικών ομολόγων στον ευρωπαϊκό Νότο, με τις αποδόσεις να συνεχίζουν την ανιούσα εν μέσω ανησυχιών για την πορεία του πληθωρισμού και την επίπτωση που θα έχει στη νομισματική πολιτική της Ευρωζώνης. Οι δηλώσεις διαμορφωτών πολιτικής για έλεγχο των αυξανόμενων τιμών καταναλωτή σε συνδυασμό με την επιτοκιακή αύξηση στην οποία προχώρησε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας επανέφεραν στο προσκήνιο τα στοιχήματα για επιτοκιακή αύξηση από την ΕΚΤ έως το Δεκέμβριο του 2022. 

Η κεντρική τράπεζα της Νέας Ζηλανδίας αύξησε τα επιτόκια για δεύτερο διαδοχικό μήνα σήμερα Τετάρτη, προειδοποιώντας τους ιδιοκτήτες κατοικιών στην αγορά στέγης της χώρας που κινείται στα όρια της “φούσκας” να είναι προετοιμασμένοι για νέες επιτοκιακές αυξήσεις. Η κίνηση αυτή μπορεί να αποτελεί προάγγελο αντίστοιχων κινήσεων και από άλλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη. “Τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία για την επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης το Νοέμβριο, η δέσμευση της ΕΚΤ για tapering και οι φημολογίες ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα αποτελέσει την πρώτη κορυφαία κεντρική τράπεζα του πλανήτη που θα αυξήσει τα επιτόκιά της, ολα αυτά αυτά ασκούν ανοδικές πιέσεις στις αποδόσεις και στα spreads”, επισημαίνουν αναλυτές της Commerzbank. 

Τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου θεωρούνται τα πιο ευάλωτα σε πιθανή σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς συνέχισε την τάση κλιμάκωσης, αγγίζοντας το 1,36%, αφού κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,34% και 1,38% στη διάρκεια της συνεδρίασης, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2020, με το spread να ξεφεύγει στις 162 μονάδες βάσης. Στην πενταετία, η απόδοση σκαρφάλωσε στο 0,52%, ενώ στον τίτλο με λήξη το 2025 διαμορφώθηκε στο 0,08%, κατοχυρώνοντας το θετικό πρόσημο.  

Ιδιαίτερα αυξημένος ήταν και ο όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ καθώς διαμορφώθηκε στα 196 εκατ.ευρώ, εκ των οποίων τα 112 εκατ.ευρώ έγιναν στη 10ετία και τα 43 εκατ.ευρώ στην πενταετία. 

Στη γειτονική Ιταλία, το κόστος δανεισμού στη 10ετία ενισχύθηκε ενδοσυνεδριακά στο 1,11%, για να πάρει εν συνεχεία μία ανάσα στο 1,07%, αγγίζοντας υψηλό τριών εβδομάδων, με το spread έναντι των γερμανικών 10ετών στις 129 μονάδες βάσης, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 2 Νοεμβρίου. Στο ίδιο μήκος κύματος και η απόδοση στο κυπριακό 10ετές, που εκτινάχθηκε σε υψηλό έτους, στο 0,65%. 

Ωστόστο, στον “πυρήνα” του ευρώ, η απόδοση του γερμανικού 10ετους παρέμεινε σταθερή στο -0,23%. Αναλυτές ωστόσο προειδοποιούν ότι το πρόγραμμα δαπανών της νέας γερμανικής κυβέρνησης συνασπισμού για τη βελτίωση των υποδομών και την αύξηση των επενδύσεων αναμένεται να οδηγήσουν τις αποδόσεις κοντά στο μηδέν καθ΄όλη τη διάρκεια του 2022. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News