Business & Finance Τρίτη 2/11/2021, 19:21
ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Σε μεγάλη αποκλιμάκωση οι αποδόσεις – Στο 1,21 στην ελληνική 10ετία

Ομόλογα: Σε μεγάλη αποκλιμάκωση οι αποδόσεις – Στο 1,21 στην ελληνική 10ετία

Η Ιταλία ήταν αυτή που καθοδήγησε την ανάκαμψη στις αγορές κρατικών ομολογων του ευρώ στη σημερινή συνεδρίαση, με το κόστος δανεισμού να υποχωρεί σημαντικά καθώς ο φόβος του πληθωρισμού και των επιτοκιακών αυξήσεων κόπασε για λίγο προς το παρόν. 

Ο πιο ήπιος τόνος στις αγορές κρατικού χρέους, μετά την εκρηκτική άνοδο των τελευταίων συνεδριάσεων που πυροδοτήθηκε από την αδυναμία της προέδρου της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, να πείσει τους επενδυτές, αποδίδεται στην κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας, η οποία προέβη μεν στο σημαντικό βήμα σταδιακής άρσης των έκτακτων μέτρων στήριξης της οικονομίας, όμως δεσμεύθηκε να τηρήσει υπομονετική στάση απορρίπτοντας τις φημολογίες της αγοράς για πρόωρη επιτοκιακή αύξηση. Στην αποκλιμάκωση συνετέλεσε και η απροθυμία των επενδυτών για μεγάλα ανοίγματα, εν αναμονή της αυριανής συνεδρίασης της Fed. 

Ο ευρωπαϊκός Νότος, ο οποίος επλήγη περισσότερο από τις τελευταίες ρευστοποιήσεις, ήταν αυτός που παρουσίασε και τη μεγαλύτερη βελτίωση. Η απόδοση του ιταλικού 10ετους αποκλιμακώθηκε 15 μονάδες βάσης στο 1,08%, απομακρυνόμενη από το υψηλό άνω του έτους που άγγιξε τη Δευτέρα. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια αποκλιμάκωση από το Μάιο του 2020, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Επίσης, το spread έναντι των αντίστοιχων γερμανικών περιορίστηκε στις 124 από τις 135 μονάδες βάσης της Δευτέρας. 

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, η απόδοση του 10ετούς υποχώρησε στο 1,21% με το spread στις 142 μονάδες, ενώ στην πενταετία αποκλιμακώθηκε στο 0,47%. Ο όγκος των συναλλαγών ωστόσο στην ΗΔΑΤ ήταν ασήμαντος καθώς διαμορφώθηκε μόλις στα 14 εκατ.ευρώ εκ των οποίων τα 6 εκατ. έγιναν στη 10ετία. Κατά οκτώ έως εννέα μονάδες βάσης αποκλιμακώθηκαν και οι αποδόσεις των ισπανικών και πορτογαλικών κρατικών ομολόγων. 

«Θεωρούμε ότι η ανοδική κίνηση των αποδόσεων και των spread της ευρωπεριφέρειας ήταν υπερβολικά μεγάλη και υπερβολικά γρήγορη», επισημαίνουν αναλυτές της UniCredit. «Η αγορά βομβαρδίζεται αυτή τη στιγμή από δύο αντικρουόμενες θέσεις. Από τη μία είναι οι προβλέψεις για επιτοκιακές αυξήσεις και από την άλλη η πιο συγκρατημένη θέση της που δεν βλέπει ακόμη αύξηση. Τώρα, υπερίσχυσε η δεύτερη λόγω της κεντρικής τράπεζας της Αυστραλίας», αναφέρει ο στρατηγικός αναλυτής της ING Αντουάν Μπουβέ.

Στον «πυρήνα», η απόδοση του γερμανικού 10ετούς υποχώρησε έξι μονάδες βάσης, στο -0,16%, απομακρυνόμενη από το υψηλό δυόμισι ετών, του -0,06%, που άγγιξε προχθές. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση των αποδόσεων σε διάρκεια τεσσάρων μηνών. 

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News