Business & Finance Τετάρτη 4/05/2022, 14:47
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το τέλος του τζάμπα χρήματος: Μόνο 100 ομόλογα απομένουν με αρνητικές αποδόσεις

Το τέλος του τζάμπα χρήματος: Μόνο 100 ομόλογα απομένουν με αρνητικές αποδόσεις

Η εποχή όπου οι επενδυτές πλήρωναν για το «προνόμιο» να δανείσουν τους πιο σίγουρους εκδότες ομολόγων έχει πια  τελειώσει.

Το Bloomberg μετρά σήμερα μόλις 100 ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ πέρυσι, υπήρχαν πάνω από 4.500 τέτοιοι τίτλοι στον δείκτη Bloomberg Global Aggregate Negative Yielding Debt index.

Στην Ευρωζώνη, που κυριαρχούσε στα ομόλογα με αρνητικές αποδόσεις, λόγω της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απομένουν σε αρνητικό έδαφος μόνο μερικά ομόλογα που λήγουν μέσα στον επόμενο χρόνο, καθώς οι traders προετοιμάζονται για την πρώτη αύξηση επιτοκίων, ενδεχομένως από τον Ιούλιο κιόλας.

Το τέλος του τζάμπα χρήματος: Μόνο 100 ομόλογα απομένουν με αρνητικές αποδόσεις-1

Τα περισσότερα από τα άλλα ομόλογα που έχουν απομείνει με αρνητικές αποδόσεις είναι από την Ιαπωνία, όπου η κεντρική τράπεζα διατηρεί τα μέτρα νομισματικής στήριξης.

Ένα ομόλογο δίνει αρνητική απόδοση όταν η τιμή την οποία πληρώνουν οι επενδυτές για αυτό   ξεπερνά τους τόκους και το κεφάλαιο που θα πάρουν πίσω  μέχρι τη λήξη του.

Αυτό το φαινόμενο πηγαίνει κόντρα στον κανόνα των επενδύσεων που θέλει όποιον δανείζει να απαιτεί να πληρωθεί για το ρίσκο που αναλαμβάνει.

Στα τέλη του 2020, το συνολικό ύψος των ομολόγων με αρνητικές αποδόσεις ξεπερνούσε τα 18 τρισ.  δολάρια, ενώ σήμερα υπολογίζεται στα 2,5 τρισ. δολάρια. 

moneyrevew.gr

Διαβάστε επίσης: 

Το τέλος του εύκολου χρήματος φέρνει παγκόσμιο σοκ 410 δισ. δολαρίων

Goldman Sachs: Βλέπει αύξηση επιτοκίων από την ΕΚΤ τον Ιούλιο

Ομόλογα: Πανικός ελέω Fed – Σε υψηλό διετίας το ελληνικό 10ετές, στο 1% το γερμανικό από το 2015 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News