Business & Finance Παρασκευή 18/03/2022, 13:55
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κεντρική τράπεζα Ρωσίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Προσαρμογή στις νέες συνθήκες

Κεντρική τράπεζα Ρωσίας: Αμετάβλητα τα επιτόκια – Προσαρμογή στις νέες συνθήκες

Σταθερή διατήρησε την νομισματική πολιτική η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, κρατώντας το επιτόκιο αναφοράς αμετάβλητο στο 20%, προειδοποιώντας όμως παράλληλα ότι πραγματοποιείται μία εκ βάθρων αναδιάρθρωση της οικονομίας και συνεπώς αναμένει εφεξής σημαντική αβεβαιότητα.

Η αύξηση του επιτοκίου δανεισμού από 9,5% στο 20% στα τέλη Φεβρουαρίου «βοήθησε στην διατήρηση χρηματοοικονομικής σταθερότητας», ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας. Υπενθυμίζεται πως την απόφαση αυτή έλαβε λίγες ημέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προκειμένου να συγκρατήσει το ρούβλι, του οποίου η αξία είχε ήδη αρχίσει να κατρακυλά, και να μετριάσει τον αντίκτυπο των διεθνών κυρώσεων.

«Η ρωσική οικονομία εισέρχεται στην φάση ευρείας διαρθρωτικής μεταμόρφωσης, η οποία θα συνοδεύεται από μία προσωρινή αλλά αναπόφευκτη περίοδο αυξημένου πληθωρισμού, σχετιζόμενη ιδίως με τις προσαρμογές των σχετικών τιμών σε ένα ευρύ φάσμα προϊόντων και υπηρεσιών», ανακοίνωσε η τράπεζα.

«Η νομισματική πολιτική της Τράπεζας της Ρωσίας αναμένεται να επιτρέψει μία σταδιακή προσαρμογή της οικονομίας σε νέες συνθήκες και την επιστροφή του ετήσιου πληθωρισμού στο 4% το 2024», δήλωσε.

Απέφυγε το σενάριο χρεοκοπίας

Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία κατάφερε να αποφύγει την χρεοκοπία (default) πραγματοποιώντας τις πληρωμές ύψους 117 εκατ. δολαρίων σε δολαριακά κρατικά ομόλογα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών, η χώρα έχει ολοκληρώσει με τις υποχρεώσεις της ως προς αυτό το κομμάτι.

Σε κάθε περίπτωση, το ρούβλι συνεχίζει να υποχωρεί έναντι του δολαρίου, με το ρωσικό νόμισμα αυτή την στιγμή να κινείται περίπου στα 104,7 δολάρια.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

To ερώτημα των 140 δισ. δολαρίων: Μπορεί η Ρωσία να πωλήσει τα τεράστια αποθέματα χρυσού της;

D – Day σήμερα για τη Ρωσία; Τι θα σημάνει η πρώτη χρεοκοπία από την επανάσταση των Μπολσεβίκων

Τι θα συμβεί αν χρεοκοπήσει η Ρωσία

Ρωσία: Στάση πληρωμών δεν σημαίνει πτώχευση

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News