ΑΓΟΡΕΣ

Ομόλογα: Πανικός ελέω Fed – Σε υψηλό διετίας το ελληνικό 10ετές, στο 1% το γερμανικό από το 2015 

Ομόλογα: Πανικός ελέω Fed – Σε υψηλό διετίας το ελληνικό 10ετές, στο 1% το γερμανικό από το 2015 

Η διήμερη συνεδρίαση της Fed η οποία αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο Τετάρτη έχει σπείρει τον πανικό στην αγορά των κρατικών ομολόγων, με τις αποδόσεις τους σήμερα να συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία στην οποία έχουν επιδοθεί το τελευταίο διάστημα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ελληνικού τίτλου χρέους αναρριχήθηκε σε υψηλό σχεδόν 2 ετών αγγίζοντας το 3,41%, την ίδια ώρα που αυτή του αντίστοιχου γερμανικού bund σκαρφάλωσε στο 1% για πρώτη φορά από το 2015. Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του αντίστοιχου αμερικανικού τίτλου έφθασε στο 3%, για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του 2018. 

Στη συνέχεια όμως υπήρξε αποκλιμάκωση, με την απόδοση της ελληνικής δεκαετίας στο 3,36% και το γερμανικό δεκαετές bund στο 0,95%. 

Οι κεντρικές τράπεζες όχι μόνο έχουν ανακοινώσει ότι έχει έρθει το τέλος του φθηνού χρήματος, αλλά έχουν κάνει ήδη τα πρώτα βήματα σύσφιξης της νομισματικής τους πολιτικής, από τη στιγμή που ο πληθωρισμός κινείται αχαλίνωτα. 

Η επόμενη ημέρα από την υπερ-χαλαρή νομισματική πολιτική, τρομάζει τις αγορές από τη στιγμή που η αύξηση των επιτοκίων αυξάνει το κόστος του χρήματος, συγκρατεί μεν τον πληθωρισμό, συγκρατεί όμως και τους ρυθμούς ανάπτυξης των οικονομιών. 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, από το εύρος του 0%-0,25% σε αυτό του 0,25%-0,50%. 

Οι αναλυτές, οι επενδυτές και οι χρηματαγορές έχουν προεξοφλήσει ότι αύριο η Federal Reserve θα ανακοινώσει πιο επιθετική επιτοκιακή αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης. Σε αυτή την κοινή παραδοχή δεν έχουν καταλήξει τυχαία, καθώς οι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας με τις δηλώσεις τους έχουν διαμηνύσει ότι χρειάζεται πιο επιθετική σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. 

Οι κεντρικές τράπεζες στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης για την πανδημία, όπως και παλιότερα στον απόηχο της κρίσης του 2007/09, επιδόθηκαν σε αθρόες αγορές κρατικών ομολόγων, ύψους εκατοντάδων δισ. δολαρίων, αγορές που έφεραν το κόστος δανεισμού των κυβερνήσεων σε ιστορικά χαμηλά ρεκόρ και σε μηδενικές ακόμη και αρνητικές αποδόσεις.

Όμως τώρα μετά την πανδημία και τον πληθωρισμό να ίπταται, οι κεντρικές τράπεζες έχουν προαναγγείλλει ότι ολοκληρώνουν τον κύκλο ποσοτικής χαλάρωσης (QE) τερματίζοντας τις αγορές ομολόγων. 

Ωστόσο, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης των κυβερνήσεων τόσο για την πανδημία αλλά πλέον και για τον πόλεμο, οι εκδόσεις χρέους συνεχίζονται με υψηλούς ρυθμούς προκειμένου να χρηματοδοτηθούν αυτά τα μέτρα στήριξης. 

Με τις κεντρικές τράπεζες να αποσύρουν ένα τεράστιο ποσοστό ρευστότητας από την αγορά ομολόγων, υπάρχει ο κίνδυνος η προσφορά να υπερκαλύπτει τη ζήτηση, η περίπτωση δηλαδή που είναι «καταστροφική» για ένα περιουσιακό στοιχείο. 

Σήμερα εξάλλου η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αυστραλίας ανακοίνωσε την πρώτη αύξηση των επιτοκίων από το 2011, ενώ να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Πέμπτη συνεδριάζει και η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια τρεις φορές από τον περασμένο Δεκέμβριο. 

Μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν από λίγο καιρό να σκιαγραφούσε το πλαίσιο για αύξηση των επιτοκίων στο τέλος της τρέχουσας χρονιάς, εντούτοις πλέον οι χρηματαγορές αυξάνουν τα στοιχήματα για αύξησή τους τον Ιούλιο, όταν και επίσημα θα έχει μπει τέλος στο QE. 

Με τον πόλεμο στην Ουκρανία να μην δείχνει καμία ένδειξη αποκλιμάκωσης και τις κεντρικές τράπεζες πρωταγωνίστριες το επόμενο διάστημα, στην αγορά των ομολόγων προμηνύεται να διατηρηθούν οι αναταράξεις για αρκετό καιρό ακόμη. 

moneyreview.gr 

Διαβάστε επίσης:

Ομόλογα: «Σπάζουν» συνεχώς «φράγματα» οι αποδόσεις – Σε νέα ύψη

DZ Bank: Η Ελλάδα ένα βήμα πιο κοντά στην επενδυτική βαθμίδα – Τι λέει για τα ομόλογα

Οι κεντρικές τράπεζες, ο πόλεμος και τα διλήμματα στη χάραξη νομισματικής πολιτικής

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News