Business & Finance Παρασκευή 18/06/2021, 23:18
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Τα νέα σχόλια της Fed πλήγωσαν τις αμερικανικές μετοχές 

Η χειρότερη εβδομάδα του Dow Jones από τον περασμένο Οκτώβριο 

Wall Street: Τα νέα σχόλια της Fed πλήγωσαν τις αμερικανικές μετοχές 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ήταν εκείνη που κίνησε τη Wall Street την τρέχουσα εβδομάδα και όπως αποδείχθηκε κρατούσε το χειρότερο για την τελευταία συνεδρίαση.

Τα σημερινά σχόλια του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας του Σεντ Λούις, με τα οποία ανέφερε ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Fed ήταν μεταξύ των επτά αξιωματούχων της, που διακρίνουν ότι του χρόνου θα υπάρξουν η πρώτη αύξηση των επιτοκίων, πλήγωσε σήμερα τις αμερικανικές μετοχές. 

Μεσοβδόμαδα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έπιασε εξαπίνης τις αγορές, τους αναλυτές και τους επενδυτές, ανακοινώνοντας ότι ενδεχομένως να υπάρξουν δύο επιτοκιακές αυξήσεις στη διάρκεια του 2023, ένα χρόνο νωρίτερα από τις εκτιμήσεις της στη συνεδρίαση του Μαρτίου. 

Τα σχόλια του Τζέιμς Μπούλαρντ, ήταν ακόμη πιο επιθετικά αναφορικά με τα επιτόκια της Fed και είναι αυτά που διαμόρφωσαν το πολύ αρνητικό όπως αποδείχθηκε κλίμα στη σημερινή συνεδρίαση.  

O Dow Jones διέγραψε 534,22 μονάδες, ήτοι 1,58%,για να κλείσει στις 33,290,08 μονάδες, ο S&P 500 αποδυναμώθηκε κατά 1,31%, σε 4,166,45 μονάδες και ο Nasdaq υποχώρησε 0,92%, σε 14.030,38 μονάδες. Ο βιομηχανικός Dow ολοκληρώνει την εβδομάδα με απώλειες της τάξεως του 3,45%, καταγράφοντας τη χειρότερη εβδομάδα από τον περασμένο Οκτώβριο. 

Ο πληθωρισμός και ο τρόπος με τον οποίο η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα αντιμετωπίσει την επιτάχυνσή του καθώς η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου βγαίνει από την πανδημία, απασχόλησε τους επενδυτές πριν από τη συνεδρίαση της Fed αυτή την εβδομάδα.

«Δεν εκπλήσσομαι που βλέπω ρευστοποιήσεις και δεδομένης της ανοδικής πορείας που είχαμε για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, μια περίοδος κατοχύρωσης των κερδών είναι φυσιολογική», αναφέρει ο Τιμ Γκίρσκι επικεφαλής επενδύσεων στην Inverness Counsel.

«Την επόμενη εβδομάδα, διάφοροι αξιωματούχοι της Fed να πραγματοποιήσουν ομιλίες και θα έχουμε την ίδια εικόνα: ορισμένοι θα είναι πιο συγκρατημένοι και μερικοί θα είναι πιο επιθετικοί, οπότε θα δούμε κάποια πισωγυρίσματα», προσέθεσε.

Η σημερινή ημέρα ήταν επίσης η «τετραπλή ημέρα της μάγισσας», η τριμηνιαία ταυτόχρονη λήξη των δικαιωμάτων προαίρεσης και των προθεσμιακών συμβολαίων στις ΗΠΑ, ένα γεγονός που προκαλεί ρεκόρ στους όγκους συναλλαγών στο τέλος της συνεδρίασης, καθώς οι επενδυτές και οι χρηματιστές αγοράζουν και πωλούν συμβόλαια παραγώγων και μετοχές για να αντικαταστήσουν τις θέσεις τους που λήγουν.

moneyreview.gr 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News