Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 15:29
ΑΓΟΡΕΣ

Ευρώπη: Ζητούμενο να διατηρηθούν τα ισχυρά κέρδη στα χρηματιστήρια 

Ευρώπη: Ζητούμενο να διατηρηθούν τα ισχυρά κέρδη στα χρηματιστήρια 

Ισχυρά κέρδη για δεύτερη συναπτή συνεδρίαση καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ωστόσο το ζητούμενο είναι αν θα καταφέρουν να τα διατηρήσουν έως το τέλος της συνεδρίασης. Κι αυτό διότι και χθες οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές σημείωναν αισθητή άνοδο, ωστόσο στην πορεία επήλθε κόπωση και απώλεσαν το μεγαλύτερο μέρος των κερδών τους, ενώ οι ισχυρές σημερινές επιδόσεις έρχονται σε μια ημέρα κατά την οποία μια σειρά αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μεταξύ αυτών και η επικεφαλής της Κριστίν Λαγκάρντ υπέδειξαν έμμεσα ή άμεσα αύξηση των επιτοκίων τον ερχόμενο Ιούλιο. 

Με τον πληθωρισμό γι άλλη μια ημέρα να είναι αυτός που μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών και όχι μόνο (σε υψηλό 41 ετών στη Γερμανία, αναμένεται στις ΗΠΑ), ο πανευρωπαϊκός δείκτης Euro STOXX 600 κινείται υψηλότερα κατά 1,28%. Από την άλλη τα χρηματιστήρια σε Παρίσι και Μιλάνο έχουν υπερβεί το +2%, ενώ αυτό της Φρανκφούρτης σημειώνει άνοδο της τάξεως του 1,38% και του Λονδίνου 0,89%.

Οι κλάδοι που το προηγούμενο διάστημα στο οποίο επικράτησαν οι αναταράξεις επλήγησαν περισσότερο, είναι αυτοί που σήμερα έχουν βγει μπροστά και συγκεκριμένα της αυτοκινητοβιομηχανίας με άλμα της τάξεως του 3,68% και των πρώτων υλών με άνοδο 3,18%. Ψηλά κινούνται και ο ενεργειακός κλάδος, των τραπεζών ο τεχνολογικός, των ταξιδίων και αναψυχής και των λιανικών πωλήσεων. 

Αντιθέτως ο μοναδικός κλάδος που αποτελεί την εξαίρεση στη σημερινή συνεδρίαση, είναι αυτός της υγείας, ο οποίος απουσιάζει από το γενικευμένο πτωτικό κλίμα και υποχωρεί κατά 1,36%.

Από τις επιμέρους μετοχές, αυτή της Swedish Match πραγματοποιεί ράλι σχεδόν 9%, μετά την ανακοίνωση της Philip Morris ότι κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση εξαγοράς της σουηδικής εταιρείας ειδών καπνού ύψους 16 δισ. δολαρίων. 

Άλμα σχεδόν 13% πραγματοποιεί η μετοχή η μετοχή της Thyssenkrupp, στον απόηχο των ικανοποιητικών αποτελεσμάτων της για το α΄ τρίμηνο του 2022, ενώ παράλληλα η εταιρεία στην καθοδήγησής της για τη φετινή χρονιά βελτίωσε τις προβλέψεις της. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: «Πρόσω ολοταχώς» για αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο

Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News