Business & Finance Δευτέρα 2/05/2022, 15:57
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα υποχώρηση μετοχών – Σταθερό το δολάριο εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Νέα υποχώρηση μετοχών – Σταθερό το δολάριο εν αναμονή της αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ

Οι μετοχές υποχώρησαν, ενώ το δολάριο διατηρήθηκε κοντά σε υψηλά στις σημερινές συναλλαγές, καθώς οι ανησυχίες παρέμειναν, ενόψει της αναμενόμενης αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι το νέο lockdown επιβράδυνε την οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα.

Το σημείο αναφοράς της MSCI για τις παγκόσμιες μετοχές υποχώρησε κατά 0,4% στις 11:48 GMT, καθώς οι ευρωπαϊκές και ασιατικές μετοχές υποχώρησαν μετά τις απότομες απώλειες της Wall Street την Παρασκευή.

Ο STOXX 600 .STOXX υποχώρησε 1,2%, ανακάμπτοντας από τις έντονες απώλειες νωρίτερα στη συνεδρίαση μετά από μια ξαφνική πτώση. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης υποχώρησε έως και 3% περίπου στις 08:00, και ο δείκτης αναφοράς της Στοκχόλμης έχασε 8% σε αυτό που οι χρηματιστές χαρακτήρισαν ως «flash crash» ή μια εσφαλμένη συναλλαγή. 

Ο ιαπωνικός Nikkei .N225 υποχώρησε 0,1% και ο KOSPI  της Νότιας Κορέας υποχώρησε 0,3%, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών των ΗΠΑ προσπάθησαν να σταθεροποιηθούν με τους Nasdaq NQc1 και S&P 500 ESv1 e-minis να διαπραγματεύονται μεταξύ σταθερής και πτώσης 0,1%.

Η δραστηριότητα των εργοστασίων στην Κίνα συρρικνώθηκε με πιο απότομο ρυθμό τον Απρίλιο, καθώς τα εκτεταμένα lockdown για τον COVID-19 σταμάτησαν τη βιομηχανική παραγωγή και διέκοψαν τις αλυσίδες εφοδιασμού στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. 

Έρευνα που δημοσιεύθηκσ σήμερα δείχνει επίσης ότι η ανάπτυξη της μεταποιητικής παραγωγής της ευρωζώνης υποχώρησε τον Απρίλιο καθώς τα εργοστάσια δυσκολεύονταν να προμηθευτούν πρώτες ύλες.

Αυτό δημιούργησε φόβους για απότομη επιβράδυνση στο δεύτερο τρίμηνο που θα επιβαρύνει την παγκόσμια ανάπτυξη, τη στιγμή που οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αρχίζουν να ακολουθούν επιθετική πολιτκή για να καταπολεμήσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, που επιδεινώθηκαν φέτος από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Fed θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την Τετάρτη. «Μια αύξηση κατά 50 μονάδες βάσης στο επιτόκιο στόχου του Fed Fund και η ανακοίνωση της έναρξης της ποσοτικής σύσφιξης φαίνεται να είναι μια ολοκληρωμένη συμφωνία», δήλωσαν οι οικονομολόγοι της UniCredit με επικεφαλής την Tullia Bucco.

«Παρόλα αυτά, οι συμμετέχοντες στην αγορά είναι αβέβαιοι ως προς το εάν αυτό το μεγάλο άλμα προς τα εμπρός στη διαδικασία σύσφιξης της πολιτικής της Fed», προσθέτουν.

Την Παρασκευή, η Wall Street υπέστη τη χειρότερη πτώση της από το 2020, καθώς η Amazon υποχώρησε μετά από την τριμηνιαία έκθεση και καθώς η μεγαλύτερη άνοδος του μηνιαίου πληθωρισμού από το 2005 τρόμαξε τους επενδυτές που ήδη ανησυχούσαν για την αύξηση των επιτοκίων. 

Οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων παρέμειναν λίγο κάτω από τα υψηλά που σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα. Η απόδοση αναφοράς 10 ετών US10YT=RR υποχώρησε 1,3 μονάδες βάσης στο 2,922%, έχοντας φτάσει στο 2,981% στις 20 Απριλίου.

Οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων μειώθηκαν αλλά παρέμειναν πολύ κοντά στο υψηλότερο από τον Ιούνιο του 2015, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη συνεδρίαση της Fed, αλλά και για τη συνεδρίαση της Τράπεζας της Αγγλίας την Πέμπτη, η οποία πιθανότατα θα αυξήσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς, που αποτελεί σημείο αναφοράς για την ευρωζώνη, υποχώρησε 1,2 bps στο 0,924%.

Το δολάριο υποχώρησε προς το υψηλό σχεδόν δύο δεκαετιών του μετά τις απώλειες την Παρασκευή και το ευρώ υποχώρησε στο 1,05 δολ., καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονταν για την πιθανή αύξηση των επιτοκίων της Fed. 

Ο δείκτης δολαρίου = USD ήταν τελευταία στο 103,4, σημειώνοντας άνοδο 0,1% την ημέρα. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε με πτώση 0,2% στα 1,0523 $ EUR=EBS.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν καθώς οι ανησυχίες για την αδύναμη οικονομική ανάπτυξη στην πληγείσα από τον COVID-19 Κίνα παρέμειναν, αντισταθμίζοντας τους κινδύνους πίεσης της προσφοράς από μια πιθανή ευρωπαϊκή απαγόρευση του ρωσικού αργού. 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κλίνει προς την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, δήλωσαν δύο διπλωμάτες της ΕΕ, μετά από συνομιλίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των κρατών μελών της ΕΕ αυτό το Σαββατοκύριακο. 

Το αργό Brent υποχώρησε 2,6% στα 104,3 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό έχασε 3,1% στα 101,38 δολάρια. Οι τιμές του χρυσού υποχώρησαν καθώς οι αυξημένες αποδόσεις των ΗΠΑ πίεσαν τη ζήτηση για χρυσούς χρυσού μηδενικής απόδοσης. Ο χρυσός σποτ XAU υποχώρησε 1,1% στα 1.875,7 $ ανά ουγγιά.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News