Business & Finance Τετάρτη 11/05/2022, 16:01
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Σε υψηλό σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός – Σημάδια αποκλιμάκωσης  

ΗΠΑ: Σε υψηλό σχεδόν 40 ετών ο πληθωρισμός – Σημάδια αποκλιμάκωσης  

Σε υψηλό σχεδόν 40 ετών παρέμεινε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενώ και οι ρυθμοί που κατέγραψε τόσο σε ετήσια όσο και μηνιαία βάση ήταν ταχύτεροι των εκτιμήσεων. Ωστόσο κατέβασε ταχύτητα σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, κάτι που φέρνει αισιόδοξα μηνύματα ότι ίσως ο Μάρτιος να σηματοδοτεί την κορύφωση των τιμών καταναλωτή. 

Ειδικότερα, ο ετήσιος πληθωρισμός στις ΗΠΑ διαμορφώθηκε στο 8,3% τον Απρίλιο, σημειώνοντας μικρή επιβράδυνση σε σχέση με τον Μάρτιο (8,5%)

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, τον Απρίλιο ο ρυθμός αύξησης του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή επιβραδύνθηκε στο 0,3% σε σύργκριση με τον Μάρτιο, όπου είχε καταγραφεί αύξηση 1,2% (η μεγαλύτερη μηνιαία μεταβολή από τον Σεπτέμβριο του 2005) και 0,1% υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. 

Συγκρινόμενες με τον Απρίλιο του 2022, οι τιμές καταναλωτή διαμορφώθηκαν στο 8,3% (υψηλό από το καλοκαίρι του 1982), από 8,5% τον Μάρτιο (το υψηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 1981). Η επιβράδυνση που καταγράφεται συνιστά την πρώτη από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ ο Απρίλιος είναι ο έβδομος συναπτός μήνας κατά τον οποίο καταγράφεται ποσοστό μεγαλύτερο του 6%. 

Με τις τιμές των καυσίμων να τροφοδοτούν τις τιμές καταναλωτή γι άλλον ένα μήνα, η ισχυρή αύξηση των ενοικίων, των αεροπορικών κομίστρων και των τιμών των οχημάτων, συνέβαλαν επίσης στην άνοδο του υποκείμενου πληθωρισμού. 

Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων, των καυσίμων και του αλκοόλ, ο δομικός πληθωρισμός σε ετήσια βάση έπεσε στο 6,2%, από 6,5% τον Μάρτιο (το υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 1982) κι έναντι εκτιμήσεων για ρυθμό 6%, ενώ σε μηνιαία βάση ήταν ο μοναδικός που επιταχύνθηκε στο 0,6% από 0,3% κι έναντι προβλέψεων για ποσοστό 0,4%. 

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αύξησε πρόσφατα κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκιά της για πρώτη φορά μετά από 22 χρόνια και είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκιά της (ίσως όχι τόσο επιθετικά), όσο ο πληθωρισμός θα κινείται αχαλίνωτα. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Νέο ρεκόρ για τον πληθωρισμό τον Απρίλιο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News