Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 22:02
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Έχουν «κάνει φτερά» περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια φέτος

Wall Street: Έχουν «κάνει φτερά» περισσότερα από 7 τρισ. δολάρια φέτος

Οι «αρκούδες» φαίνεται να «κάνουν πικνίκ» στη Wall Street φέτος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν κάποιοι αναλυτές.

Πράγματι, η έντονη αναστάτωση στη διάρκεια του τρέχοντος έτους έχει οδηγήσει σε απώλειες άνω των 7 τρισ.δολαρίων από την κεφαλαιοποίηση των blue chip στο δείκτη S&P 500. Ο δείκτης υποχωρεί περίπου 19% από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, ενώ ο Dow Jones καταγράφει φέτος απώλειες 14%.

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχουν υποστεί οι τεχνολογικές μετοχές. Ο Nasdaq έχει βουλιάξει περισσότερο από 28% στη διάρκεια του τρέχοντος έτους, που σημαίνει ότι έχει εισχωρήσει για τα καλά σε bear market. Περίπου τα 3 τρισ.δολάρια από την κεφαλαιοποίηση του δείκτη S&P 500 έχουν εξανεμιστεί από τον τεχνολογικό κλάδο. 

Οι μετοχές των κορυφαίων τεχνολογικών Apple, Microsoft, Amazon, Alphabet, Meta Platforms και Tesla βρίσκονται βαριά στο «κόκκινο». Η μετοχή της Netflix υποχωρεί περισσότερο από 70%, παρουσιάζοντας την χειρότερη επίδοση μεταξύ των μετοχών του δείκτη S&P 500. 

Η απότομη πτώση κρούει τον κώδωνα κινδύνου και στη Main Street, εν μέσω ανησυχιών ότι η αμερικανική οικονομία χάνει κεκτημένη ταχύτητα μετά από την ισχυρή περυσινή ανάκαμψη που ακολούθησε την κρίση της πανδημίας. 

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ερευνών Bespoke Investment Group, ο Nasdaq έχει βουλιάξει περισσότερο από 20% τις τελευταίες 30 συνεδριάσεις. Πτώση τέτοιου βεληνεκούς έχει συμβεί ξανά μόνο 11 φορές στο παρελθόν…οι εννέα από αυτές συνοδεύονταν από υφέσεις, σύμφωνα με τη Bespoke. 

Αναλυτές της Bespoke αναφέρουν επίσης ότι ο Nasdaq 100 παρουσιάζει την χειρότερη έναρξη έτους έως σήμερα. Ωστόσο, εκφράζονται κάποιες ελπίδες ότι ίσως να αγγίξει σύντομα πάτο. «Μπορεί οι ρευστοποιήσεις να είναι υπερβολικές και να συνεχιστούν για μία παρατεταμένη περίοδο, όμως κάποια στιγμή θα σταματήσουν. Οι επενδυτές περιμένουν τη στιγμή που θα αρχίσουν ξανά οι αγορές. Η αγορά βρίσκεται πολύ κοντά σε αυτό το επίπεδο», σημειώνουν οι αναλυτές. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

 

Διαβάστε επίσης:

Ευρωπαϊκές μετοχές: «Μάζεψαν» τις απώλειές τους, παρά τις πιέσεις από την τεχνολογία

UBS: Οι επενδυτές ανησυχούν για τον πόλεμο, αλλά δεν αλλάζουν τα χαρτοφυλάκια τους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News