Business & Finance Πέμπτη 12/05/2022, 22:31
ΑΓΟΡΕΣ

Πολύτιμα μέταλλα: Απώλειες 1,6% για τον χρυσό – Σε ελεύθερη πτώση 8% το παλλάδιο

Πολύτιμα μέταλλα: Απώλειες 1,6% για τον χρυσό – Σε ελεύθερη πτώση 8% το παλλάδιο

Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκαν σήμερα χρυσός και άλλα πολύτιμα μέταλλα, με το παλλάδιο να χάνει προς στιγμή 8% της αξίας του, καθώς οι επενδυτές τράπησαν σε φυγή προς την ασφάλεια του δολαρίου, υπό τον φόβο ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αυξήσει τα επιτόκια πολύ πιο επιθετικά και θα πλήξει την οικονομία. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο υποχώρησε 1,6% στα 1.822 δολάρια η ουγκιά. «Το δολάριο επιδόθηκε σήμερα σε ράλι, καθώς οι οικονομικές προοπτικές στις ΗΠΑ καθίστανται όλο και πιο αρνητικές, με αποτέλεσμα να πληγεί ο χρυσός. Επιπλέον, η αγορά συνειδητοποιεί την πιθανότητα να γίνουν ακόμη πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις», αναφέρει ο Μπαρτ Μέλεκ, στρατηγικός αναλυτής της TD Securities. 
   
Το δολάριο εκτινάχθηκε σε υψηλό 20ετίας, γεγονός που καθιστά τον χρυσό λιγότερο ελκυστικό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων. Παρότι θεωρείται ασφαλές καταφύγιο κατά του πληθωρισμού και ασφαλές στοίχημα σε περιόδους οικονομικής και πολιτικής αναστάτωσης, ο χρυσός είναι ιδιαίτερα «ευαίσθητος» στις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων, καθώς αυξάνουν το κόστος διακράτησης του πολύτιμου μετάλλου. 

«Παρ΄όλα αυτά, ο χρυσός κρατά σχετικά καλύτερα συγκριτικά με άλλα πολύτιμα μέταλλα που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία, η ζήτηση για τα οποία μπορεί να πληγεί μέσα σε ένα υφεσιακό περιβάλλον», σημείωσε ο Μέλεκ. 

Η πτώση του χρυσού ωστόσο συγκρατήθηκε από την αποκλίμάκωση των ομολογιακών αποδόσεων, με το κόστος δανεισμού στην αμερικανική 10ετία να υποχωρεί στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάρκεια δύο εβδομάδων. 

Ο άργυρος υποχώρησε 4,3% στα 20,63 δολάρια η ουγκιά, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο του 2020 στην αρχή της συνεδρίασης. «Ο άργυρος υποχωρεί πιο γρήγορα από τον χρυσό και αυτό είναι αρνητικό σημάδι γενικότερα για τα πολύτιμα μέταλλα. Με τα συνεχιζόμενες lockdowns στην Κίνα, τα βιομηχανικά μέταλλα εξακολουθούν να παρουσιάζουν έντονη μεταβλητότητα και οι θεσμικοί βλέπουν την έξοδο τόσο από τον άργυρο όσο και από άλλα πολύτιμα μέταλλα», αναφέρει ο ανεξάρτητος αναλυτής Ross Norman. 

To παλλάδιο υποχώρησε 7% στα 1.892 δολάρια, αφού όμως στην αρχή της συνεδρίασης είχε διολισθήσει ακόμη πιο χαμηλό στα 1.867, με πτώση άνω του 8%. Η πλατίνα κινήθηκε γύρω στα 940,51 δολάρια με πτώση 5,2%. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters   

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News