Business & Finance Δευτέρα 18/04/2022, 19:44
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός: Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου

Χρυσός: Στο υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου

Άνοδο άνω της μίας ποσοστιαίας μονάδας κατέγραψε σήμερα η τιμή του χρυσού, αγγίζοντας υψηλό μηνός, καθώς οι ανησυχίες από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική σύρραξη Ρωσίας – Ουκρανίας και τις αυξανόμενες πληθωριστικές πιέσεις ώθησαν τους επενδυτές στο ασφαλές ενεργητικό. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύθηκε στα 1.993 δολάρια η ουγκιά, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Μαρτίου.

Gold buoyed as investors seek store of value amid growing risks
  

Η άνοδος του χρυσού έλαβε χώρα παρά το νέο άλμα των αποδόσεων των αμερικανικών 10ετών ομολόγων, που προς στιγμή ξέφυγαν στο 2,88%, στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2018, και το ισχυρό δολάριο, που συνήθως κάμπτει την όρεξη για χρυσό από όσους διακρατούν άλλα νομίσματα. 

«Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατεξοχήν από τον υψηλό πληθωρισμό και τους αυξανόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους», αναφέρει ο Κέλβιν Γουόνγκ, αναλυτής της CMC Markets. Το γεγονός ότι η τιμή ξεπέρασε το μεσοπρόθεσμο σημείο αντίστασης των 1.975 δολαρίων είναι πολύ πιθανόν να προσδώσει στο πολύτιμο μέταλλο την κεκτημένη ταχύτητα που χρειαζόταν για να κινηθεί σε ακόμη πιο υψηλό επίπεδο», είπε χαρακτηριστικά. 

Στα παραπάνω θα πρέπει να προστεθούν και οι έντονες ανησυχίες για τις επιπτώσεις από τα αυστηρά lockdown που εφαρμόζει η Κίνα, κάτι που αποτυπώνεται σε στατιστικά στοιχεία του μήνα Μαρτίου. 

Ωστόσο, ενώ οι ανησυχίες για άνοδο του πληθωρισμού στρέφουν τους επενδυτές στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού, οι αυξήσεις των επιτοκίων είναι πολύ πιθανόν να κάμψουν τη ζήτηση για το μέταλλο. «Από τεχνικής απόψεως, η τιμή spot του χρυσού μπορεί να βρει κάποια αντίσταση όταν θα φθάσει το φράγμα των 2.000 δολαρίων», προειδοποιεί ο Χαν Ταν, αναλυτής της Exinity.  
  
Aπό τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή αργύρου ενισχύθηκε 1,5% στα 26,07 δολάρια η ουγκιά, φθάνοντας αρχικά στα 26,21 δολάρια, που σηματοδοτεί το υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια μεγαλύτερη του ενός μηνός. Η πλατίνα ενισχύθηκε 2,7% στα 1.016 δολάρια, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 25 Μαρτίου, ενώ το παλλάδιο κινήθηκε στα 2.417 δολάρια με άνοδο 2,1%. 
 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

To ερώτημα των 140 δισ. δολαρίων: Μπορεί η Ρωσία να πωλήσει τα τεράστια αποθέματα χρυσού της;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News