Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 22:17
ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Χρυσός: Σε ράλι 1% στη συνεδρίαση – Απώλειες 1,5% τον Απρίλιο, οι μεγαλύτερες τεσσάρων μηνών

Χρυσός: Σε ράλι 1% στη συνεδρίαση – Απώλειες 1,5% τον Απρίλιο, οι μεγαλύτερες τεσσάρων μηνών

Σε ράλι 1% επιδόθηκε σήμερα η τιμή του χρυσού καθώς το δολάριο έχασε ελαφρώς έδαφος, για να πάρει όμως μία ανάσα προς το τέλος της συνεδρίασης, οπότε και τα κέρδη περιορίστηκαν στο 0,7%. Ωστόσο, το πολύτιμο μέταλλο ολοκληρώνει το μήνα με τις μεγαλύτερες απώλειες σε διάρκεια τεσσάρων μηνών, εν μέσω των στοιχημάτων για πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις από την Φέντεραλ Ριζέρβ. 

Η τιμή spot του χρυσού στο Λονδίνο ενισχύθηκε έως τα 1.911,15 δολάρια η ουγκιά, για να υποχωρήσει εν συνεχεία στα 1.908 δολάρια. Στην εβδομάδα υποχώρησε 1%, ενώ καθ΄όλη τη διάρκεια του Απριλίου σημείωσε πτώση περίπου 1,5%, στην χειρότερη μηνιαία επίδοση από τον Ιανουάριο. 

«Η αγορά του πολύτιμου μετάλλου ακολούθησε ένα συνεχόμενο sell off τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς το δολάρι επιδόθηκε σε ράλι. Σήμερα, ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε και αυτό έδωσε ώθηση στον χρυσό», αναφέρει ο Έντγουαρντ Μέιρ, αναλυτής της ED&F Capital Markets. 

O δείκτης δολαρίου υποχώρησε 0,7%, αφού άγγιξε υψηλό 20 ετών στη συνεδρίαση της Πέμπτης, γεγονός που καθιστά τον χρυσό πιο φθηνό σε όσους διακρατούν άλλα νομίσματα.

Ακόμη ένας παράγοντας που έκανε πιο ελκυστικό τον χρυσό ήταν τα στοιχεία για το αμερικανικό ΑΕΠ που έδειξαν απρόσμενη πτώση στο πρώτο τρίμηνο του 2022 έναντι του τελευταίου τριμήνου του 2021, εν μέσω της εκ νέου αύξησης των κρουσμάτων κορωνοϊού και της άρσης των πανδημικών μέτρων στήριξης. 

Την ίδια στιγμή, το κόστος εργασίας σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε διάρκεια 21 ετών στο πρώτο τρίμηνο, υποδηλώνοντας αύξηση του πληθωρισμού από τους μισθούς, εξέλιξη που δίδει ακόμη ένα έναυσμα στην Φέντεραλ Ριζέρβ να προχωρήσει σε πιο επιθετική αύξηση των επιτοκίων. «Τα στοιχεία για το ΑΕΠ και το κόστος εργασίας δείχνουν ότι ο πληθωρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται στα ύψη και αυτό στηρίζει τον χρυσό», αναφέρει ο Μέιρ.  

Από τα υπόλοιπα πολύτιμα μέταλλα, η τιμή αργύρου κινήθηκε κοντά στα 22,77 δολάρια η ουγκιά, με πτώση 1,5%, ενώ η πλατίνα ενισχύθηκε 2,5% στα 942,40 δολάρια. Και τα δύο μέταλλα υποχώρησαν στη διάρκεια του Απριλίου, ο άργυρος κατά 9% και η πλατίνα περισσότερο από 5%.

Το παλλάδιο ενισχύθηκε προς στιγμή στη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης έως 4% για να περιορίσει εν συνεχεία τα κέρδη του στο 2,5%, διαμορφούμενο στα 2.289 δολάρια η ουγκιά.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

To ερώτημα των 140 δισ. δολαρίων: Μπορεί η Ρωσία να πωλήσει τα τεράστια αποθέματα χρυσού της;

   

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News