Business & Finance Τρίτη 19/04/2022, 17:55
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Επανήλθε με άνοδο 0,81% και τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ 

Χρηματιστήριο: Επανήλθε με άνοδο 0,81% και τζίρο άνω των 100 εκατ. ευρώ 

Σε άνοδο επέστρεψε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη διακοπή της λειτουργίας του τη Δευτέρα και την περασμένη Παρασκευή, ακολουθώντας τις αργίες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων για το Πάσχα των Καθολικών. Την ώρα που στην Ευρώπη τα χρηματιστήρια κινούνται πτωτικά, το ελληνικό χρηματιστήριο γι άλλη μια συνεδρίαση πήγε κόντρα στο ρεύμα και επέδειξε αντιστάσεις στις πιέσεις προερχόμενες από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Την ίδια ώρα οι διεθνείς οργανισμοί και οι οίκοι αξιολόγησης προχωρούν σε υποβάθμιση των προβλέψεών τους για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, ελέω της πολεμικής σύγκρουσης στην Ανατολική Ευρώπη, η οποία δείχνει σημάδια κλιμάκωσης. 

Ο Γενικός Δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση με άνοδο 0,81% και επανήλθε υψηλότερα των 920 μονάδων, στις 926,41 μονάδες. Το υψηλό ημέρας καταγράφηκε στις 927,94 μονάδες, λιγότερο από μια μονάδα χαμηλότερα από το υψηλότερο επίπεδο για τον Απρίλιο στις 928,14 μονάδες (το χαμηλό ημέρα σημειώθηκε στις 916,32 μονάδες). 

Ο τζίρος ενάντια στις προβλέψεις ξεπέρασε τα 100 εκατ. ευρώ κι ενώ αναμενόταν να κινηθεί σε χαμηλά επίπεδα όπως συμβαίνει συνήθως κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, στην οποία να σημειωθεί ότι πέραν της Δευτέρας δεν θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση και την ερχόμενη Παρασκευή που είναι Μεγάλη Παρασκευή για το ορθόδοξο Πάσχα. Ο όγκος των συναλλαγών ξεπέρασε τα 22 εκατ. τεμάχια, με τις μετοχές των τραπεζών και της Mytilineos να συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο επενδυτικό ενδιαφέρον. 

Ο Δείκτης Υψηλής Κεφαλαιοποίησης έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,71% στις 2.243,26 μονάδες, ενώ ο Mid Cap ακολούθησε αντίθετη πορεία υποχωρώντας κατά 0,23%. Ο τραπεζικός δείκτης από την άλλη κινήθηκε ανοδικά κατά 0,75%, ανερχόμενος στις 645,83 μονάδες. 

Η εικόνα στο ταμπλό 

Οι μετοχές της Mytilineos και της Τέρνα Ενεργειακή ήταν αυτές που ξεχώρισαν σήμερα από αυτές του FTSE Large Cap, με κέρδη 5,90% και 5,46% αντίστοιχα, ενώ ακολούθησε η μετοχή της Jumbo (5,23%), της Εθνικής Τράπεζας (4,17%) και της ΓΕΚ Τέρνα (3,05%).

Για τη μετοχή της Τέρνα Ενεργειακή το μομέντουμ είναι κάτι περισσότερο από θετικό, καθώς μετά την ανακοίνωση των ισχυρών της αποτελεσμάτων για το 2021, ήρθε την περασμένη Παρασκευή η ανακοίνωση, ότι η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε στρατηγικές επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ για την εισηγμένη και τη Microsoft.

Από την άλλη, ευεργετικά λειτούργησαν για τη μετοχή της Εθνικής οι αναφορές ότι μπορεί να συμπεριληφθεί στον δείκτη MSCI μετά την αναθεώρηση των δεικτών. 

Στην άλλη πλευρά του ταμπλό, οι μετοχές των Motor Oil, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ και Quest με απώλειες 2,55%, 2,29%, 1,92% και 1,65% αντίστοιχα. 

Με αργά αλλά σταθερά βήματα και σημειώνοντας εβδομαδιαία κέρδη στις πέντε από τις τελευταίες έξι εβδομάδες, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά σε αντίθεση με τις ξένες αγορές, έχει καταφέρει να διαγράψει μεγάλο μέρος των απωλειών που υπέστη από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών «αποχαιρέτησε» τον Μάρτιο από τις 879,45 μονάδες και σήμερα διαπραγματεύεται περισσότερες από 40 μονάδες υψηλότερα, σε μια περίοδο κατά την οποία στη διαμόρφωση του θετικού κλίματος έχουν συνδρομή τόσο τα ισχυρά ως επί το πλείστον εταιρικά αποτελέσματα των ελληνικών εισηγμένων, όσο και τα μερίσματα που ανακοινώνουν ότι θα διανείμουν οι εταιρείες. 

Ελληνική οικονομία

Τις προβλέψεις του στις αρχές Απριλίου αναφορικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας αλλά και τον πληθωρισμό, επιβεβαίωσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην έκθεση «World Economic Outlook» που δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη στο πλαίσιο της Εαρινής Συνόδου που πραγματοποιεί στην Ουάσιγκτον μαζί με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Βάσει των εκτιμήσεων του ΔΝΤ, η ελληνική οικονομία αναμένεται να τρέξει με ρυθμό 3,5% το 2022. Υπενθυμίζεται ότι στην αντίστοιχη έκθεση τον περασμένο Ιανουάριο το ΔΝΤ έκανε λόγο για ρυθμό ανάπτυξης 4,6%. Ωστόσο, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να εξελίσσεται, η παγκόσμια οικονομία και κατ’ επέκταση οι εθνικές οικονομίες αναμένεται να ανατπυχθούν με βραδύτερους ρυθμούς. Για το 2023, οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ελληνική οικονομία θα κατεβάσει ακόμη περισσότερο ταχύτητα στο 2,6%. 

ΙΟΒΕ

Στο 2,5-3% υποβάθμισε την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2022 το ΙΟΒΕ, έναντι 4,5-5% που ήταν προηγουμένως. Πρόκειται για το βασικό σενάριο του ινστιτούτου, που μιλά για συνέχιση του πολέμου μετά την άνοιξη και προς τις αρχές του καλοκαιριού και για παραμονή του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού στα τρέχοντα επίπεδα. 

Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2021 για το Πλαίσιο

Υπερδιπλασιάστηκαν τα κέρδη μετά από φόρους της Πλαίσιο το 2021 σε σχέση με την προηγούμενη χρήση, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 23,2% στα 436,9 εκατ. ευρώ από 354,6 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Πλαίσιο θα προτείνει διπλάσιο μέρισμα σε σχέση με πέρυσι και συγκεκριμένα 0,10 ευρώ ανά μετοχή.

Παράλληλα, η εταιρεία αναγνωρίζοντας τη συμβολή των εργαζόμενων στην εξαιρετική περυσινή χρονιά, ανακοίνωσε μπόνους  ύψους 1 εκατ. ευρώ για το προσωπικό. 

Δείτε ΕΔΩ την εικόνα της αγοράς.

moneyreview.gr

ΔΝΤ: Ανάπτυξη 3,5%, πληθωρισμός 4,5% στην Ελλάδα – Υποβαθμίζει την παγκόσμια οικονομία

 

ΙΟΒΕ: Ανάπτυξη έως 3% το βασικό σενάριο για την οικονομία

Πλαίσιο: Υπερδιπλασιασμός κερδών το 2021 – Διπλασιάζει το μέρισμα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News